Cine a inventat telescopul?

Cine a inventat telescopul?

Cine a inventat telescopul

Cine a inventat telescopulV-ati intrebat vreodata cine a inventat telescopul? Cine este este cel care a realizat aceasta minune a tehnologiei? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul telescopului si cat de importanta este aceasta inventie pentru omenire.

Telescopul este un instrument ce ajuta la observarea obiectelor indepartate prin colectarea radiatiilor electromagnetice (ex. lumina). Lumina colectata se concentreaza intr-un punct numit focar si produce o imagine marita. Cuvantul “telescop” provine din cuvintele grecesti “tele” (departare) si “skopien” (a vedea), iar cel care a venit cu acest nume este matematicianul grec Giovanni Demisiani, in anul 1611. Acesta i-a dat numele unui intrument realizat de Galileo Galilei pe care l-a prezentat la banchetul de la “Accademia dei Lincei”.

Nu putem spune despre telescop ca este un instrument ce a fost inventat, descris, dezvoltat si realizat de cineva anume, dar putem spune ca este un instrument care a fost intr-o continua dezvoltare in primii sai ani si mai multi cercetatori si inventatori si-au pus amprenta in realizarea instrumentului.

Cel mai vechi telescop functional este telescopul refractor ce a aparut in Olanda in anul 1608. Dezvoltarea instrumentului este creditata lui Hans Lippershey si Zacharias Jansen, producatori de ochelari din Middelburg, si lui Jacob Metius din Alkmaar. Cei trei au construit fiecare cate un telescop la cateva saptamani distanta unul fata de celalalt, deci ii putem considera ca pionierii telescoapelor. Totusi, Lippershey este creditat de multi oameni ca si inventatorul telescopului, acesta fiind primul care si-a publicat lucrarea.

Galileo Galilei este o alta figura importanta in istoria telescopului. El a imbunatatit foarte mult design-ul celor trei olandezi si a creat propriul lui telescop. Lui Galilei trebuie sa ii acordam creditul pentru imbunatatirile aduse telescopului si pentru prima utilizare astronomica.

Telescopul reflector a fost inventat de catre Sir Isaac Newton in anul 1688. Spre deosebire de telescoapele refractoare construite de cei trei olandezi, care foloseau doar lentile pentru a mari imaginea obiectelor din departare, telescopul reflector al lui Newton folosea si oglinzi pentru a spori claritatea imaginii. Telescopul a luat numele inventatorului – telescopul Newtonian.

Inventia lentilelor acromatice din anul 1733 a corectat partial aberatiile de culoare prezente la lentilele simple, iar acest lucru a condus la constructia telescoapelor refractoare mai scurte si mai functionale. Desi telescoapele reflectoare nu erau limitate de problemele cromatice ca si cele refractoare, au aparut probleme la uzura oglinzilor metalice, dar problema a fost rezolvata odata cu introducerea oglinzilor captusite cu argint in 1857 si cele captusite cu aluminiu in anul 1932.

Telescoapele moderne de astazi nu sunt limitate de folosinta lentilelor si a oglinzilor si sunt capabile sa “priveasca” in galaxii aflate la foarte mare departare. Totusi, aceste realizari nu erau posibile daca nu existau oameni precum Lippershey, Galilei si Newton, oameni care au inventat telescopul si au permis sa aruncam o privire in departare.

Acum ati aflat cine a inventat telescopul si ce importanta are inventia in zilele noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.