Cine a inventat lanterna?

Cine a inventat lanterna?

Cine a inventat lanterna

Cine a inventat lanternaDin totdeauna, nevoia de lumina a fost un lucru esential. Cu totii stim ca fara lumina nu putem vedea clar obiectele, nu putem observa detaliile si ne obosim ochii incercand sa ne concentram asupra unui lucru. Focul a fost prima metoda de a face lumina pe intuneric, mai tarziu au aparut lampile si dupa inventia electricitatii, a fost inventat becul. Dar in locuri unde nu putem aduce instalatii de curent sau cand sunt pene de curent, folosim lanterna. Un obiect pe care, cu siguranta, cu totii il avem in casele noastre. Dar cine a inventat lanterna? Cine a venit cu ideea de a crea lumina portabila? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul lanternei si care este povestea acestei inventii.

Lanterna este o sursa de lumina portabila alimentata cu energie electrica. De obicei, sursa de lumina este un bec incandescent mic sau un LED. Becul sau LED-ul este montat intr-un reflector, iar acesta este inchis cu un capac transparent (uneori in combinatie cu o lentila). Sursa de energie este o baterie (sau mai multe) ce se afla in interiorul unei carcase de protectie impreuna cu reflectorul si cu un intrerupator.

In 1896 s-a inventat prima baterie cu celula uscata. Aceasta baterie era perfecta pentru aparatele electrice portabile, nu se varsa, era rezistenta si functiona in orice orientare. Lampa electrica portabila oferea avantaje fata de lampile pe combustibil. Lampile electrice erau inodore, nu scoteau fum si emiteau mai putina caldura decat lampile pe combustibil.

Pe 10 ianuarie 1899, inventatorul britanic David Misell a obtinut brevetul pentru inventia lanternei. Aparatul construit de Misell era alimentat de baterii “D” asezate intr-un tub de hartie si la capat avea un refelctor de alama. Cateva lanterne au fost donate politiei din New York, acestia oferind un raspuns favorabil.

Becurile cu filament de carbon si bateriile aflate inca intr-un stadiu primar au facut ca lanternele sa fie obiecte scumpe cu vanzari foarte putine si cu putin interes din partea producatorilor. Dezvoltarea becului cu filament de tungsten in 1904, cu eficienta de trei ori mai mare decat filamentul de carbon si cu baterii imbunatatite, au facut ca lanternele sa devina mai folositoare si mai populare. Avantajul controlului instant si absenta flacarii a insemnat trecerea de la lampile pe combustibil la lanternele portabile.

Pana in anul 1922, o varietate de lanterne erau disponibile precum lanterne de buzunar pentru lucrul la distanta redusa, lanternele minerilor si lanternele tip reflectoare pentru iluminarea la distanta. In 1922 s-a estimat ca existau 10 milioane de utilizatori de lanterne doar in SUA cu un venit anual din vanzari de 20 milioane de dolari. Lanternele au devenit foarte populare si in China, iar la sfarsitul anilor 1930, 60 de companii producea lanterne.

In zilele noastre, gasim lanterne de diferite tipuri, marimi si pentru diferite folosinte. Lanternele sunt folosite in aproape toate domeniile si ne ajuta foarte mult pentru a avea o imagine mai clara a obiectelor. Atunci cand sunt pene de curent sau pur si simplu e intuneric si nu avem alta sursa de lumina, lanterna este cea mai buna metoda de a rezolva aceste probleme.

Acum ati aflat cine a inventat lanterna si cat de folositoare este aceasta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.