Cine a inventat proiectorul?

Cine a inventat proiectorul?

Cine a inventat proiectorul
Cine a inventat proiectorul

Proiector de filme

Un proiector este un dispozitiv optic ce proecteaza o imagine (sau o imagine aflata in miscare) pe o suprafata, adesea pe un ecran de proiectie. Majoritatea proectoarelor creaza o imagine cu ajutorul unui fascicul de lumina care trece printr-o mica lentila transparenta, dar unele tipuri mai noi de proiectoare pot proiecta imaginea direct, folosind lasere. Un ecran retinal virtual, sau un proiector renital este un proiector ce proiecteaza o imagine direct pe retina in loc sa foloseasca un ecran extern de proiectie. Cele mai comune astfel de dispozitive sunt astazi numite proiectoare video. Proiectoarele video sunt inlocuitoarele digitale ale tipurilor anterioare de proiectoare precum cele cu diapozitive si retroproiectoarele.

Istoria proiectorului

Proiectoarele impart o istorie comuna cu camerele foto. Inca din secolul IV i.Hr, greci precum Aristotel si Euclid au scris despre camere obscure rudimentare aparute in mod natural. Spre exemplu, lumina poate trece prin orificile cosurilor de rachita si printre frunzele copacilor. In secolul al X-lea Ibn al-Haytham (Alhazen) a publicat aceasta idee in “Cartea despre Optica”. Atunci cand Ibn al-Haytham a inceput sa experimenteze cu camera obscura, a afirmat ca “et nos non inventimus ita”, adica “nu noi am inventat asta”. El a imbunatatit camera dupa ce a realizat ca imaginea este cu atat mai clara cu cat orificiul este mai mic. A oferit prima descriere clara pentru constructia unei camere obscure si a fost creditat ca fiind primul om care a transformat fizica dintr-o baza filozifica intr-una experimentala.

Prima inregistrare cunoscuta ce ar fi putut infatisa ideea de proiectare a unei imagini pe o suprafata este o pictura din anul 1420 realizata de Johannes de Fontana. Tabloul reprezenta o calugarita tinand in mana un tip de lampa. Aceasta lampa avea un fel de fereastra translucenta ce continea o imagine cu un divaol care tinea in mana o lance. Leonardo da Vinci a realizat si el o astfel de schita in anul 1515. Aceste desene sunt cel mai probabil ceea ce au inspirat crearea primului proiector de imagini, un dispozitiv numit lampa magica. Prima lampa magica a fost dezvoltata in secolul al XVII-lea. Exista unele neintelegeri despre inventatorul acestui dispozitiv, dar cea mai acceptata teorie este ca Christiaan Huygens a dezvoltat dispozitivul original in anii 1650.

Proiector opac

Proiector opac

La inceputul si pe la mijlocul secolului XX un nou tip de proiectoare ieftine, numite proiectoare opace, au fost produse si comercializate ca si jucarii pentru copii. Proiectorul opac este un predecesor al retroproiectorului. Sursa de lumina la primele proiectoare opace a fost rampa, iar bulbii de lumina incandescenta si lampile cu halogen au aparut ulterior.

In anii 1870 inventatorul francez Jules Duboscq a realizat retroproiectorul. La sfarsitul anilor 1950 si la inceputul anilor 1960, retroproiectoarele au inceput sa fie folosite la scara larga in scoli si in intreprinderi. Primul retroproiector a fost folosit pentru munca politiei in identificari. Se folosea o rola de celofan care permitea caracteristicile faciale sa fie rulate peste platou. Armata SUA a fost prima in anul 1945 care a folosit retroproiectoare pentru antrenamentele pentru Al Doilea Razboi Mondial.

Un alt tip de proiectoare sunt cele cu diapozitive care au devenit foarte comune intre anii 1950 si 1970 si erau folosite ca o forma de divertisment. Membrii familiei si prietenii se strangeau sa vada diapozitive cu momente speciale din viata lor.

La sfarsitul secolului XX, diapozitivele au fost inlocuite cu imagini digitale. Astfel au aparut proiectoarele digitale, care astazi au evoluat foarte mult, permitand utilizatorului sa il ataseze unui computer personal sau unui laptop si sa il foloseasca pentru prezentari sau pentru a viziona fisiere video.

Acum ati aflat cine a inventat proiectorul si cand a aparut aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunonstintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.