Cine a inventat circul?

Cine a inventat circul?

Cine a inventat circul

Cine a inventat circulO minunata lume a divertismentului, o lume plina de povesti, o lume cu animale, acrobati, dresori, clovni, toate oferite intr-un spectacol inedit, plin de umor si suspans presarat cu un strop de nebunie. Emotii, rasete, uimire – trei stari de spirit ce le traim in minunata lume a circului. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat circul? Cine a creat o lume a divertismentului atat de frumoasa si a adus zambetele pe buzele oamenilor ? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul circului si care este istoria acestuia.

Circul este un ansamblu de interpreti ce poate include clovni, acrobati, muzicieni, jongleri, uniciclisti, cascadori, numere de trapez, animale dresate, toti interpretii performand in fata unei audiente pentru divertismentul acesteia. Numele de “circ” vine din cuvantul latin “circus” sau “kirkos” in elena si inseamna cerc, inel.

Istoria circului incepe inca din perioada Romei Antice, unde exista o cladire ce gazduia expozitii ecvestre, curse de care de razboi, lupte regizate si lupte intre gladiatori. Se considera ca circul roman este o influenta venita din partea grecilor, acestia avand curse de care si expozitii de animale ca si atractii traditionale. Circul roman nu era rotund, ci avea o forma rectangulara cu capeti semicirculari. Locurile din tribune apropiate de pista erau rezervate pentru persoanele cu rang inalt in societate, iar lojele erau ocupate de cel ce oferea jocurile si cei apropiati acestuia.

Cel mai mare circ din Roma era “Circus Maximus” situat intre Dealurile Palatine si Aventine. In prima instanta, a fost construit in totalitate din lemn, dar dupa mai multe reconstructii, ultima versiune a circului roman era construita din piatra, avea o lungime de 400 de metri, latimea de 90 de metri si putea gazdui 250 000 de persoane.

Dupa caderea Romei, caldirile mari ce gazduiau circurile nu au mai fost folosite ca si centre pentru divertismentul in masa. In schimb, interpretii, dresorii si acrobatii au inceput sa calatoreasca prin orasele Europei, prezentand spectacole la targurile locale.

Circul modern apare la Londra pe data de 4 aprilie 1768. Ofiterul de cavalerie Philip Astley, considerat parintele circului modern, pregateste un amfiteatru modern si pune in scena o demonstratie de cascadorii ecvestre. Astley nu a fost primul care expune un spectacol cu acrobati, clovni si cascadorii ecvestre, dar este primul care creaza un spatiu unde toate acestea sunt aduse impreuna pentru a realiza un spectacol. Este primul care construieste un amfitearu circular ce ulterior va fi numit circ.

Circurile in Anglia erau gazduite in cladiri construite exclusiv pentru asemenea evenimente. O asemenea cladire era si “London Hippodrome”, construita pentru a gazdui o combinatie de circ, manej si teatru de varietate, unde animale salbatice apareau in ring si fenomene ale naturii precum inundatii, eruptii vulcanice sau cutremure erau reproduse cu un realism deosebit. In anul 1782, Astley pune bazele unei caldiri asemanatoare numita “Amphitheatre Angalis” in Paris si continua cu alte 18 circuri permanente raspandite in orasele din Europa.

Dupa Primul Razboi Mondial, cirurile au pierdut din popularitate deoarece au aparut alte cai de divertisment cum ar fi televiziunea, iar multe dintre circuri au dat faliment. Au aparut si probleme legate de cruzimea cu care erau tratate animalele dresate, iar circurile au fost nevoite sa reduca numarul de animale sau chiar sa renunte la ele.

Circurile contemporane au aparut prin anii 1970 in Australia. Acestea combina cascadoriile traditionale cu tehnici teatrale pentru a pune in scena o poveste sau o anumita tema. Comparate cu celelalte, circurile contemporane pun accent mai mult pe impactul estetic, pe personaje si pe evolutia povestilor, folosind foarte mult decoruri impresionante, costume sclipitoare si muzica originala in concordanta cu temele spectacolelor.

Unul din cele mai de succes circuri contemporane este “Cirque du Soleil”, fondat in anul 1984 in Quebec, Canada. Compania a devenit foarte populara prin spectacolele de circ oferite de cei mai buni acrobati din lume, succesul aducandu-le venituri anuale de peste 810 milioane de dolari. Spectacolele puse in scena de cei de la “Cirque du Soleil” au fost vazute de peste 90 de milioane de spectatori din 200 de orase de pe cele cinci continente.

Circul continua sa fascineze lumea si in zilele noasre, acrobatiile si cascadoriile devenind tot mai spectaculoase. Copii si adulti impreuna vizioneaza spectacolele uimitoare ce ne lasa fara aer si tinandu-i in scaune pana la finalul reprezentatiei.

Acum ati aflat cine a inventat circul si cat de fascinanta este lumea circului. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.