Cine a inventat teatrul de papusi?

Cine a inventat teatrul de papusi?

Cine a inventat teatrul de papusi
Cine a inventat teatrul de papusi

Teatrul de papusi

V-ati intrebat vreodata cine a inventat teatrul de papusi? Cine a adus aceasta forma de teatru pe scena in fata publicului? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul teatrului de papusi si unde a aparut pentru prima data aceasta forma de divertisment.

Teatrul de papusi este o forma de teatru care implica manipularea papusilor. Poate lua mai multe form, dar toate impart acelasi proces de animare a papusilor. Teatrul de papusi este o metoda folosita in aproape toate societatile ca divertisment si ca forma de ceremonie in ritualuri sau la celebrari precum carnavaluri.

Istoria teatrului de papusi

Teatrul de papusi este o forma de arta foarte veche, considerandu-se ca originea sa dateaza de acum 3000 de ani. Papusile au fost folosite inca de la inceputul timpului pentru a anima si a comunica ideile si nevoile societatilor umane. Cativa istorici sustin ca papusile predateaza actorii in teatre. Exista dovezi ca au fost folosite in Egipt inca din anul 2000 i.Hr. cand erau maipulate figurine de lemn cu ajutorul unor sfori pentru a realiza actiunea de framantare a painii. Papusi articulate realizate din lut si fildes, controlate cu sfori, au fost de asemenea gasite in mormintele egiptene. Hieroglife descriu de asemenea “statui umblatoare” folosite in dramele religioase din Egiptul Antic.

Africa sub-sahariana ar fi mostenit cateva din traditiile cu papusi ale Egiptului Antic. Cu siguranta, societati secrete din multe grupuri etnice africane inca folosesc papusi (si masti) in drame rituale, la fel si in ceremoniile de vindecare si de vanatoare. Astazi, teatrul de papusi continua ca o forma populara, adesea intr-un context ceremonial, ca o parte a unei forme folclorice mai mare care include si dansul, povestiri si reprezentatii mascate.

In Africa rurala, teatrul de papusi inca prezina functia de transmitere a valorilor si ideilor culturale care in orasele africane mari sunt inlocuite treptat de educatia formala, carti, cinema si televiziune.

In zona Civilizatiei de pe Valea Indului s-au gasit cateva dovezi despre teatrul de papusi. Arheologii au dezgropat o papusa de teracota cu cap detasabil, ce putea fi manipulata cu o sfoara si care dateaza din 2500 i.Hr. O alta descoperire este figurina de teracota reprezentand o maimuta care se plimba in sus su in jos pe un bat. Unii cercetatori au urmarit originea papusilor pana in India de acum 4000 de ani, unde caracterul principal din piesele sanscrite era cunoscut ca “Sutradhara – Manuitorul Sforilor”.

Desi au supravietuit doar cateva exemple de papusi din Grecia Antica, literatura istorica si descoperirile arheologice atesta prezenta teatrelor de papusi. Aristotel a facut referiri la folosirea sforilor pentru controlarea capului, mainilor, ochilor, umerilor si picioarelor. De asemenea, lucrarile lui Platon contin referinte despre teatrul de papusi. Radacinile teatrului de papusi european se extind probabil pana la piesele grecesti cu papusi jucate pentru oamenii de rand in secolul V i.Hr. Pana in secolul al III-lea i.Hr., aceste piese au aparut in Teatrul lui Dionis la Acropole.

Italia este considerata de multi ca fiind prima casa a marionetei din pricina influentei papusii romane. Bisericile crestine foloseau marionete pentru a reprezenta piese de moralitate. Comedia a fost introdusa pieselor de teatru odata cu timpul si au condus, ulterior, la un edict al bisericii care interzicea teatrul de papusi. Papusile au fost folosite uneori in unele piese de teatru “Commedia dell’arte” sau in piesele lui Shakespeare unde ii inlocuiau pe actori.

Secolul XVIII este o perioada vitala in dezvoltarea teatrului italian, inclusiv teatrului de marionete. In secolul al XIX-lea, marionetele au devenit mai complexe si au inceput sa foloseasca pana la opt sfori pentru un control mai bun asupra partilor corpului.

Teatrul de papusi s-a dezvoltat pe perioada secolului XX in diferite feluri. Sustinute de dezvoltarea paralela a cinematografului, televiziunii si alte modalitati media filmate, papusile au atins o audienta mai mare ca niciodata.

In zilele noastre, asemenea teatrului, teatrul de papusi a pierdut teren in fata televiziunii si internetului, dar va ramane pentru totdeauna una din primele modalitati de divertisment ale omenirii.

Acum ati aflat cine a inventat teatrul de papusi si cand a aparut acesta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.