Cine a inventat jocul video?

Cine a inventat jocul video?

Cine a inventat jocul video
Cine a inventat jocul video

Istoria consolei de jocuri video

Inventia consolei de jocuri video este foarte interesanta si merita sa cunoastem cum a aparut si cu a crescut in popularitate in toti acesti ani. Nu stiti cine a inventat jocul video? Cine a inventat consola de jocuri video? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul jocului video si cum a evoluat consola odata cu trecerea anilor.

Consola de jocuri video este un dispozitiv care produce un semnal video pentru a expune un joc video pe ecranul unui televizor. Termenul de “consola de jocuri video” se foloseste pentru a face diferenta intre celelalte jocuri (jocurile arcade, console portabile, computere personale) si jocurile pe un televizor.

Cel mai vechi joc electronic interactiv cunoscut este “Cathode Ray Tube Amusement Device”, realizat de Thomas T. Goldsmith Jr. si Estle Ray Mann. Jocul era un dispozitiv care folosea un tub catodic pentru a inregistra calitatea unui semnal electronic. Folosea circuite analogice si nu digitale pentru a controla raza tubului catodic si pentru a pozitiona un punct pe ecran. Jocul video era un simulator de rachete inspirat de redarele din Al Doilea Razboi Mondial. Goldsmith si Mann au depus patentul pe 25 ianuarie 1947 si a fost eliberat pe 14 decembrie 1948. Dispozitivul era pur electromecanic si nu necesita vreun dispozitiv de memorie, vreun computer sau programare. Aparatul nu a fost niciodata scos pe piata pentru publicul larg.

Desi primele jocuri video au aparut in anii 1950, acestea erau jucate pe computere masive conectate la monitoare vectoriale, nu la televizoare analogice. In anul 1951, lui Ralph H. Baer i-a venit ideea de a realiza un joc video pentru uz domestic. La sfarsitul anilor 1960, in timp ce lucra pentru compania “Sanders Associates”, Baer a creat o serie de proiecte pentru console de jocuri video. Unul din aceste proiecte a fost prezentat mai multor producatori de televizoare si, ulterior, cei de la “Magnavox” au ajuns la o intelegere cu “Sanders Associates”.

In 1972 “Magnavox” a lansat consola”Magnavox Odyssey”, prima consola de jocuri video care putea fi conectata la un televizor. Aceasta inventie marcheaza si lansarea primei generatii de console de jocuri video. Cei de la “Atari” au intrat pe piata in aceasi perioada cu jocul arcade “Pong”, care a surclasat “Magnavox” si i-a obligat sa creeze jocuri video mai bune si mai captivante.

A doua generatie de console a inceput odata cu lansarea consolei “Fairchild Video Entertainment System (VES)” din anul 1976. In 1983, Nintendo a lansat consola de jocuri video “Family Computer (Famicom)”, care suporta rezolutii mai mari, o paleta de culori mai extinsa si un ecran de fundal desenat cu placi, permitand jocurilor “Famicom” sa fie mai lungi si mai bine detaliate grafic. Famicom a fost punctul de aparitie a generatiei a treia de console de jocuri video.

A patra generatie a consolelor a luat nastere odata cu scoaterea pe piata a consolei celor de la “NEC Corporation” si anume “PC Engine” (sau Turbografx16), iar a cincea generatie a inceput cu lansarea consolelor “3DO” si “Atari Jaguar”.

Generatia a sasea a venit cu imbunatatiri a arhitecturii consolelor de jocuri video. Acestea au adoptat DVD-urile pentru jocuri, au inceput sa experimenteze jocul video online si au implementat spatii de memorie flash si hard-drive pentru stocarea datelor jocurilor. Pe 27 noiembrie 1998 a fost lansat jocul video “Sega Dreamcast”, prima consola din acea generatie, iar in 2000 a aparut “Sony PlayStation 2”.

Noile formaturi de discuri, Blu-ray Disc si HD-DVD, suportate de consolele “PlayStation 3” si respectiv “Xbox 360” au marcat inceputul noi generatii, generatia a saptea. In anul 2005 a fost lansata consola “Xbox 360”, iar in 2006 au aparut “PlayStation 3” si “Nintendo Wii”, cea din urma folosind un sistem de unde infrarosii pentru recunoasterea miscarilor telecomenzii.

Pe langa imbunatatirile obisnuite hardware aduse, consolele celei de-a opta generatii s-au axat mai mult pe integrarea altor aparate si pe conectivitatea imbunatatita. Cei de la “Nintendo” au creat “Wii U” in anul 2012 si au introdus un hibrid controller / tableta care ofera posibilitatea de a spori miscarile din realitate in joc. “Sony PlayStation 4”, lansat in 2013, a adus o optiune de “share”, de schimb de continuturi ale jocurilor video intre dispozitive.

Odata cu trecerea anilor si jocurile video au evoluat intr-un ritm alert, schimband generatiile o data la cativa ani, iar noile imbunatatiri au readus popularitatea consolelor in ultimii ani.

Acum ati aflat cine a inventat jocul video si cum a evoluat acesta de la incepturi pana in zilele noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.