Cine a inventat scrabble?

Cine a inventat scrabble?

Cine a inventat scrabble
Cine a inventat scrabble

Scrabble

Un joc foarte cunoscut de toti, Scrabble a devenit foarte popular in toata lumea ca fiind un joc benefic pentru dezvoltarea cunostintelor jucatorilor. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat Scrabble? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul jocului Scrabble si care sunt abilitatile pe care acest joc le dezvolta.

Scrabble sau “Jocul Cuvintelor” este un joc in care doi pana la patru jucatori construiesc cuvinte pe o plansa de 15×15 patratele. Constructia cuvintelor aduce puncte, iar cel mai mare puntaj castiga jocul. Cuvintele trebuie construite in mod incrucisat, de la stanga la dreapta si de sus in jos, astfel incat fiecare cuvant sa cuprinda o litera din cuvantul anterior asezat pe plansa. O regula importanta a jocului obliga jucatorii sa formeze doar cuvinte care sunt definite in dictionarul standard.

Istoria jocului Scrabble incepe cu predecesorul sau, jocul “Lexiko”, realizat de acelasi inventator, arhitectul american Alfred Mosher Butts. In anul 1938, Butts a inventat jocul “Criss-Crosswords”, un joc asemanator cu Lexiko, ce folosea acelasi set de litere la care inventatorul a lucrat cu greu pentru a analiza frecventa literelor din diferite surse, inclusiv din ziarul “The New York Times”. Butts i-a adaugat noului joc sistemul de joc de cuvinte incrucisate pe o plansa de 15×15 patratele. A fabricat cateva jocuri chiar el, dar nu a avut succes in vanzarea jocului unui mare producator al acelor zile.

In anul 1948, James Brunot, un localnic din Newtown, Connecticut si unul din posesorii putinelor jocuri originale de Criss-Crosswords realizate de Alfred Butts, a reusit sa ajunga la o intelegere cu acesta si a cumparat drepturile de fabricare a jocului cu conditia de a-i plati lui Butts un comision pentru fiecare unitate vanduta. Desi a lasat jocul neschimbat in mare parte, Brunot a rearanjat putin patratelele “premium” de pe plansa, a simplificat regulile si a schimbat numele jocului in “Scrabble”. In 1949, Brunot si familia sa au fabricat 2400 de seturi, dar au pierdut bani. Potrivit legendei, Scrabble a dat lovitura in anul 1952, cand Jack Straus, presedintele de la “Macy’s”, a jucat jocul in vacanta. La intoarcere, a fost surprins ca jocul nu se putea gasi in magazinul sau si a dat o comanda imensa pentru joc in acel an spunanad ca toata lumea trebuia sa detina un joc de Scrabble.

In 1952, Brunot nu a mai facut fata comenzilor si a vandut drepturile de fabricare companiei “Selchow and Righter”, una din companiile care au refuzat jocul in prima instanta. In al doilea an de productie compania a vandut aproximativ patru mililoane de seturi. Astazi, jocul este marca inregistrata “Hasbro” pentru SUA si Canada si “Mattel” pentru restul tarilor.

Jocul Scrabble intra si pe piata romaneasca in februarie 1982, atunci cand inginerii Serban Teodoru si Ioan Comanescu au adaptat jocul pentru limba romana. In anul 1987, jocul Scrabble a fost recunoscut oficial in Romania drept disciplina sportiva in cadrul Comisiei de Sah Electronic si Jocuri Logice.

In zilele noastre, Scrabble este jucat de majoritatea persoanelor pe consola, computer sau pe telefoanele mobile. Jocul dezvolta mai multe abilitati printre care vocabular, ortografie, gramatica, anagramare, calcul matematic si strategie. In anul 2004, Scrabble a primit un loc in “National Hall of Fame” din SUA.

Acum ati aflat cine a inventat Scrabble si cum ne poate dezvolta acest joc. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.