Cine a inventat cubul rubik?

Cine a inventat cubul rubik?

Cine a inventat cubul rubik

Cine a inventat cubul rubikA castigat premiul pentru cel mai bun joc problema la Jocul Anului din Germania in anul 1980 si a devenit cea mai bine vanduta jucarie din lume cu peste 300 000 000 de cuburi vandute in lume pana in 2005. Este vorba de Cubul lui Rubik, acel cub cu sase fete colorate, fiecare fata avand noua etichete colorate. Nu stiti cine a inventat cubul rubik? Ei bine, inventatorul sau chiar ii poarta numele, Erno Rubik, sculptor si profesor de arhitectura maghiar.

Cubul este format din sase fete colorate. Are marimi diferite: 2x2x2, 3x3x3 – cubul standard, 4x4x4 sau mai recent, din 2008, s-au introdus noile marimi de 5x5x5, 6x6x6 si 7x7x7. Fetele au culorile “traditionale”: alb, galben, portocaliu, rosu, albastru si rosu. Exista un mecanism de pivoti in interiorul cubului care permite rotirea independenta a fiecarei fete.

Jocul este foarte simplu. Fetele sunt amestecate prin rotire, iar jucatorul trebuie sa ajunga la forma initiala a cubului, astfel incat fiecare fata sa aiba o singura culoare. Dificultatea jocului nu consta in readucerea cubului la forma initiala, ci in numarul de permutari permise pentru a rezolva cubul, tinand cont de faptul ca toate cuburile se pot rezolva in cel mult 25 de mutari.

Istoria jocului este una foarte interesanta. Pe 11 aprilie 1972, Larry Nichols isi breveteaza inventia unui joc 2x2x2 sustinut pe magneti, numit “Puzzle with Pieces Rotatable in Groups” (joc cu piese rotibile in grupuri). Frank Fox patenteaza si el jocul “3x3x3 sferic” pe data de 16 ianuarie 1974. Tot in 1974, Rubik inventeaza si breveteaza “Cubul Magic” in 1975. Cubul era o varianta imbunatatita si mai ieftin de produs, fiind fabricat din piese de plastic fata de varianta pe magneti a lui Nichols.

Rubik semneaza un acord cu Ideal Toys, in septembrie 1979, pentru exportul Cubului Magic in Occident. Astfel si-a facut debutul international la targurile de jucarii din Nurnberg, Paris, Londra si New York, in ianuarie si februarie 1980. Distributia in masa s-a realizat in mai 1980, dupa ce s-au produs unele schimbari dupa standardele occidentale de siguranta si ambalare, iar Ideal Toys a decis si schimbarea numelui. Au fost luate in calcul nume precum “Nodul gordian” sau “Aurul incasilor”, dar, intr-un final, s-a ajuns la numele “Cubul Rubik”.

Inventatorul grec Panagiotis Verdes a introdus o metoda imbunatatita a mecanismelor pentru dimensiunile 3x3x3, 4x4x4 si 5x5x5 pentru rezolvarile in viteza a cubului.

Jocul nu a fost doar pentru cei care rezolva cubul intr-un anumit numar de mutari, ci si pentru cei care il rezolva in cel mai scurt timp. Se tin concursuri in fiecare an, iar numarul acestora creste, dovada fiind ca intre anii 2003 si 2006 s-au tinut 72 de competitii oficiale, dintre care 33 numai in 2006.

Primul record din Guiness Book of World Records a fost stabilit de Jury Froeschl in Munchen, pe data de 13 martie 1981. Cubul a fost mutat de 40 de ori si lubrifiat cu parafina, iar invingatorul a reusit sa rezolve cubul in 38 de secunde. Primul campionat mondial s-a tinut la Budapesta pe data de 5 iunie 1982 si castigatorul, Minh Thai, a reusit sa rezolve cubul in 22.95 secunde. Recordul mondial pentru o singura incercare ii apartine lui Mats Valk, acesta obtinand timpul de 5,55 secunde.

Romania se mandreste cu Cristian Antoniu Leana, acesta fiind detinatorul recordurilor nationale de 11,88 secunde pentru o incercare si 12,35 secunde pentru media din cinci incercari, ambele realizate la Bacau Open 2012.

Acum stiti cine este inventatorul cubului rubik si cum a ajuns sa fie una din cele mai indragite jucarii din lume. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.