Cine a inventat jocul Tetris?

Cine a inventat jocul Tetris?

Cine a inventat jocul Tetris

Cine a inventat jocul TetrisV-ati intrebat vreodata cine a inventat jocul Tetris? Ei bine, hadeti sa aflam impreuna istoria acestui joc ce a devenit foarte poular printre copii, dar si printre adulti.

Tetris este un joc video puzzle in care jucatorul trebuie sa aranjeze blocurile colorate pentru a ocupa toate spatiile goale, astfel liniile completate dispar. Jocul creste in dificultate prin viteza blocurilor, iar jucatorul trebuie sa fie mult mai rapid si mai atent pentru a nu lasa locuri libere si sa nu ajunga cu blocurile nedistruse in capatul de sus al ecranului de joc, ceea ce ar duce la terminarea jocului.

Jocul a fost lanasat pe data de 6 iunie 1984 in Uniunea Sovietica. Inventatorul jocului Tetris este Alexey Pajitnov. Acesta a programat si a creat design-ul jocului pe cand lucra pentru Academia de Stiinta a URSS din Moscova. Numele de “Tetris” l-a derivat din prefixul grec “tetra-” (deoarece toate blocurile din joc contin patru patratele / segmente) si sportul favorit al lui Pajitnov, “tenis”.

Tetris a fost primul joc exportat de URSS catre SUA. Jocul a fost publicat de compania “Spectrum HoloByte” care l-au implementat pentru platformele “Commodore 64” si “IBM PC”.

Jocul a devenit foarte popular de la lansare, bucurandu-se de succes mare la vanzarile pentru calculatoarele personale si in salile de jocuri, iar din 1989, dupa lansarea consolei portabile “Game Boy”, a avut un succes urias, considerandu-se unul din cele mai bune jocuri din toate timpurile. Cand revista “Electronic Gaming Monthly” sarbatoreste 100 de editii tiparite, formeaza “Topul celor mai bune jocuri din toate timpurile”, iar Tetris ocupa primul loc in acest top. In anul 2007, Tetris se situeaza pe pozitia a doua in “Cele mai bune 100 de jocuri din toate timpurile”, top realizat de “IGN Entertainment”. In ianuarie 2010, jocul devine cel mai cumparat joc din lume cu peste 170 milioane de copii vandute in intreaga lume.

Primind foarte putini bani de pe urma vanzarilor jocului, Pajitnov fondeaza, in 1996, “Compania Tetris”, care detine drepturile de autor pentru produsele Tetris. Compania reuseste sa acapareze toate drepturile din toate tarile din lume, reusind astfel sa-si implementeze marca inregistrata pe jocul Tetris.

Jocul este, astazi, jucat de oameni din intreaga lume si este implementat pe foarte multe platforme cum ar fi: console video sau portabile, calculatoare personale, telefoane mobile, PDA-uri sau media playere portabile, toate realizate de companii importante in domeniu: Microsoft, Nintendo, IBM, Apple, Samsung, Sega.

Acum ati aflat cine a inventat jocul Tetris si cat de popular a devenit. Spream ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.