Cine a inventat Monopoly?

Cine a inventat Monopoly?

Cine a inventat Monopoly

Cine a inventat MonopolyMonopoly este un joc foarte cunoscut si indragit de tineri si adulti, este un joc pentru cei care doresc sa cunoasca mai bine conceptul de monopol, adica dominatia unei singure entitati asupra unei piete. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat Monopoly? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul jocului Monopoly si cum s-a ajuns la aparitia acestui popular mod de divertisment.

Monopoly, denumit si “Jocul de schimburi comerciale rapide cu proprietati”, este un joc este un joc ce necesita abilitati de negociere, mangement de resurse si o strategie buna. Jucatorii se deplaseaza pe o suprafata de joc in functie de numarul decis de zaruri, cumpara sau fac schimb de proprietati, isi dezvolta proprietatile construind case si hoteluri si isi maresc averile colectand chirie de la ceilalti jucatori. Scopul jocului este de a detine monopolul in joc si de a-i duce pe ceilalti jucatori la faliment.

Istoria jocului dateaza inca din anul 1903, cand Elizabeth J. Magie Phillips a inventat un joc prin care a incercat sa demonstreze aspectele negative ale investitiilor pripite. Jocul inventat de Elizabeth s-a numit “The Landlord’s Game” (Jocul Proprietarilor), a fost patentat in anul 1904, iar pe la inceputul anului 1096 a inceput sa-l publice.

Charles B. Darrow prezinta jocul, denumit de el “Monopoly”, directorilor executivi de la Parker Brothers, dar acestia au refuzat productia jocului, iar Darrrow a incercat productia pe cont propriu. Cu ajutorul unui prieten, a reusit sa vanda 5000 de seturi de jocuri catre un magazin din Philadelphia. Comenzile tot mai multe si productia insuficient de rapida l-a impins pe Darrow sa se reintalneasca cu cei de la Parker Brothers, de aceasta data acceptand productia si publicarea jocului. In primul sau an de la lansare, 1935, Monopoly a fost cel mai cumparat joc din SUA.

In 1936, Parker Brothers au inceput licentierea jocului pentru vanzari in afara Statelor Unite. In anul 1941, Serviciile Secrete Britanice l-au pus pe John Waddington sa produca o editie speciala a jocului pentru prizonierii celui De-al Doilea Razboi Mondial. Jocul continea obiecte ascunse precum harti, busole, bani reali si alte obiecte utile pentru evadare. Jocul a fost distribuit prizoneirilor de catre grupuri false de caritate ale Sreviciilor Secrete Britanice.

Prima varianta romaneasca a jocului s-a numit “Capitaly”, iar strazile orasului Bucuresti erau folosite ca subiect de tranzactionare a jocului. Jocul se gasea si sub numele de “Privatizare”, moneda de schimb numindu-se ECU, iar subiectul jocului era cumpararea si vanzarea strazilor din Timisoara.

Deoarece Monopoly a evoluat foarte mult in domeniul public inainte de comecializare, au aparut mai multe variante ale jocului. Monopoly este licentiat in 103 tari si este tradus in 37 de limbi.

In ciuda unor critici aduse la adresa jocului, Monopoly a a fost vandut in peste 200 milioane de exemplare si se estimeaza ca cel putin 500 milioane de oameni l-au jucat, astfel putem spune ca a devenit un joc foarte popular printre tineri si adulti laolalta.

Acum ati aflat cine a inventat Monopoly si in ce scop a fost inventat. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.