Cine a inventat plastilina?

Cine a inventat plastilina?

Baiti jucandu-se cu plastilina

Baiti jucandu-se cu plastilinaPlastilina este un tip de lut pentru modelare, un material asemanator chitului realizat din saruri de calciu, vaselina si acizi alifatici. Desi compozitia exacta este tinuta secret, plastilina este compusa din saruri de calciu, vaselina si acizi alifatici. Nu este toxica, este sterila, moale si maleabila, si nu se usuca la expunerea cu aerul. Nu se intareste la flacara deschisa, topindu-se daca este expusa la caldura si este inflamabila la temperaturi foarte ridicate. Plastilina este folosita in special de copii, dar este si drept un mediu de modelare pentru structuri mai formale si permanente. Din pricina proprietatii sale de a nu se usca, este alegerea cea mai potrivita pentru animatia stop-motion.

           Istoria plastilinei

          Lutul pe baza de uleiuri se refera pe un numar de mai multe marci generice. Franz Kolb a patentat in Germania, in anul 1880, un produs denumit “Plastilin”. Claude Chavant a dezvoltat un produs numit “Plasteline” in 1892, iar in anul 1927 a obtinut brevetul pentru acesta.

          In anul 1897, profesorul de arte William Harbutt din Bathampton, Bath, Anglia, a realizat formula “Plasticinei” din necesitatea unui lut care sa nu se usuce, pentru studentii sai de la clasa de sculptura. Numele de “Plasticine” este marca inregistrata a companiei “Flair Leisure Products plc.”.

          Patentul pentru “Plasticine” a fost acordat in anul 1899, iar in 1900 a inceput productia la o fabrica din Bathampton. O formula imbunatatita a fost patentata in anul 1915. Plastilina originala era gri, dar produsul a fost vandut publicului in patru culori, mai tarziu fiind disponibil intr-o varietate de culori deschise. Plastilina era foarte populara printre copii, fiind utilizata foarte mult in scoli pentru clasele de arta si i-au fost gasite o varietate de alte utilizari (spre exemplu pentru realizarea mulajelor pentru ghips sau plastic. Compania lui Harbutt a promovat plastilina ca fiind o jucarie pentru copii producand chituri de modelare in asociere cu alte companii responsabile pentru realizarea personajelor populare pentru copii precum “Noddy”, “Mr. Men” si “Ursuletul Paddington”

          Fabrica originala de “Plasticine” a fost distrusa de un incendiu in anul 1963 si a fost inlocuita de o cladire moderna. Compania “Harbutt” a continuat sa produca “Plasticine” in Bathampton pana in anul 1983, cand productia a fost mutata in Tailanda. Din 1983 pana in 2006, brand-ul a trecut prin mai multe schimbari de proprietari si a fost scoasa mult timp de pe piata. “Plasticine” a fost detinuta de “Bluebird Toys plc.” fiind achizitionata de la compania lui Harbutt, “Peter Pan”. Dupa preluarea “Bluebird” de catre “Mattel Inc.” din 1998, brand-ul a fost vandut celor de la “Humbrol Ltd.”. In 2005, “Flair Leisure” au licentiat brand-ul de la “Humbrol” si au relansat “Plastilina”. Un an mai tarziu, cei de la “Flair Leisure” au cumparat brand-ul in intregime.

          In Italia, produsul “Pongo” este comercializat ca si “plastilina” sai imparte aproximativ aceleasi atribute princpale ca si “Plasticine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.