Cine a inventat caruselul?

Cine a inventat caruselul?

Cine a inventat caruselul

Cine a inventat caruselulCu totii stim cat de important este sa avem un strop de divertisment in viata noastra, mai ales pentru copii este foarte important sa le oferim putina distractie. De aceea au aparut targurile si parcurile de distractie, dar un obiect mecanic construit pentru divertisment este pe gustul tuturor. Acesta se numeste carusel. Dar cine a inventat caruselul? Ei bine, nu stim exact cine este inventatorul caruselului, dar stim cum a aparut in targuri si cine a facut populare caruselele in targuri si in parcurile de distractii.

Caruselul traditional este un dispozitiv mecanic construit pentru amuzamentul persoanelor de toate varstele, constituit dintr-o platforma circulara pe care sunt asezati figurine de caluti din lemn fixati pe tije metalice verticale. In timp ce platforma se roteste, calutii gliseaza pe tije, oferind senzatia de galop, de aici si numele de “calusei” in limba romana (alte denumiri: “caisori”, “ringhispil”).

Cuvantul “carusel” este originar din italianul “garosello” si din cuvantul spaniol “carosella”, cuvintele fiind folosite de cruciati pentru a descrie un exercitiu de lupta si jocul pe care il practicau calaretii turci si arabi in secolul al XII-lea. Acestia galopau in cerc in timp ce aruncau mingi unul altuia, activitatea necesitand abilitati foarte bune in manuirea cailor. Acest mecanism de antrenament le imbunatatea abilitatile cavalerilor si ii pregatea pentru luptele reale.

Pana in secolul al XVII-lea se calaretii dadeau spectacole pentru public, cu aceleasi exercitii orientale, dar au luat sulite in loc de mingi, iar calaretii trebuiau sa rupa niste inele atarnate de stalpi deasupra lor. La inceputul secolului al XVIII-lea s-au construit carusele fara acea platforma circulara, animalele din lemn fiind agatate cu lanturi, iar mecanismul era operat manual sau de animale care umblau in cerc.

Platformele caruselului au aparut pe la mijlocul secolului XIX, animalele din lemn si trasurile miniaturale era amplasat pe platforma fixate pe stalpi verticali. Problema era, totusi, ca mecanismul era tot manual sau operat de ponei.

Primul carusel modern, care a devenit popular la targuri, a fost un carusel propulsat de un motor pe abur. Thomas Bradshaw este cel care a inventat acest carusel si cel care l-a introdus la Targul Aylsham in anul 1861. La scurt timp dupa, inginerul Frederick Savage a trecut de la productia de masinarii agriculturale la constructia masinariilor pentru amuzament, devenind incet un pionier in domeniu, fiind cel care a introdus miscarea sus-jos a figurinelor de lemn.

Inovatiile aduse de Savage au venit intr-un moment foarte important. Prosperitatea crestea, iar oamenii aveau mai mult timp liber pentru destindere, astfel strangeau bani pe care ii cheltuiau pe divertisment. Asa au luat nastere targurile si parcurile de distractie moderne, cu Savage detinand monopolul acestei piete. In 1902 a declarat, in al sau Catalog despre Carusele, ca a patentat si a pus pe piata toate noutatile principale care au incantat mii de cautatori de distractie din zona sau de peste hotare.

In zilele noastre, caruselele sunt inca o atractie importanta in targuri si in parcuri de distractii, desi nu mai sunt foarte “la moda”, copiii fiind pasionati de experientele unice, pline de adrenalina, oferite de montagne rousse-uri.

Acum ati aflat cine a inventat caruselul si cum a ajuns dintr-un simplu exercitiu de lupta, o metoda de divertisment. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.