Cine a inventat jetpack-ul?

Cine a inventat jetpack-ul?

Cine a inventat jetpack-ul

V-ati intrebat vreodata cine a inventat jetpack-ul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul jetpack-ului si ce poveste sta in spatele acestei inventii.

Cine a inventat jetpack-ul

Istoria jetpack-ului

Jetpack-ul este un dispozitiv purtat pe spate, asemenea unui rucsac, ce poate ridica o persoana sa zboare cu ajutorul propulsiei de gaze sau, in unele cazuri, de apa. Jetpack-ul are rezervoare de combustibil, doua sau mai multe iesiri pentru evacuarea gazelor si se poate controla cu ajutorul unor controale electronice aflate pe manerele jetpack-ului.

Conceptul de jetpack s-a nascut din science fiction in anii 1920 si a devenit popular in anii 1960 cand tehnologia a devenit realitate.

Primul jetpack a fost dezvoltat in anul 1919 de inventatorul rus Aleksandr Fyodorovich Andreyev. Proiectul a fost foarte apreciat de catre Nikolai Rynin si de istoricii in tehnologie Yu.V. Biryukov si S.V. Golotyuk. In perioada urmatoare, s-a emis un patent, dar se pare ca aparatul nu a fost construit si nici testat.

In anul 1958, doi ingineri din cadrul companiei “Thiokol Corporation”, Garry Burdett si Alexander Bohr, au creat “Jump Belt” (cureaua de salt). Cei doi au reusit sa produca forta cu ajutorul nitrogenului comprimat la presiuni foarte mari.

“Aerojet General Corporation” castiga un contract cu armata SUA in anul 1959 pentru a concepe un jetpack. La inceputul anului 1960, Richard Peoples a facut primul test cu al sau “Aeropack”. In acelasi an, cureaua-racheta “Bell” a fost prezentata publicului.

Armata militara SUA nu si-a pierdut interesul pentru acest tip de vehicul de zbor. Studiile facute de armata SUA au aratat ca aceste dispozitive personale pot avea diverse utilizari precum: pentru recunoastere, traversarea raurilor, aterizari amfibii, accesul la portiuni abrutpe montane, trecerea peste trenurile minate, manevre tactice etc.

Guvernul SUA relateaza ca jetpack-urile inca au putina valoare practica datorita limitarilor in tehnologie. Fortele Armate SUA, cei care au condus majoritatea cercetarilor in domeniu, au declarat ca elicopterele sunt mult mai practice decat jetpack-urile. Mai multe persoane au incercat sa realizeze un jetpack functional, dar nu au avut succes.

Secolul XXI a vazut o noua apropiere fata de jetpack unde apa este folosita ca un lichid de propulsie. Pentru a propulsa o persoana cu ajutorul ape, este nevoie de o masa foarte mare de lichid ceea ce face ca jetpack-ul de sine statator sa fie inutilizabil. De aceea s-a apelat la un furtun lung conectat la jetpack si la un mecanism de propulsie aflat pe apa (precum jetski-ul) pentru a pompa apa cu o forta foarte mare. Aceste noi dispozitive de propulsie cu apa au fost numite “Hydro Jetpack-uri”. Mai multe astfel de dispozitive au fost testate cu succes si au fost trimise in productie. Din anul 2013, multe hydro jetpack-uri au aparut in zone turistice din toata lumea ca echipamente de inchiriat.

Jetpack-ul se utilizeaza mai mult pentru activitatile extravehiculare ale astronautilor. Desi tehnologia inca nu permite constructia unui jetpack functional, acest dipozitiv ramane un proiect cu un potential foarte mare pentru utilizari militare sau ca un mod personal de transport.

Acum ati aflat cine a inventat jetpack-ul. Speram ca acesta articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.