Cine a inventat termometrul?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat termometrul? Cine a realizat acel dispozitiv care ne arata cat de cald sau cat de frig este afara? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul termometrului si care este povestea din spatele acestei inventii.
Termometrul este un dispozitiv care masoara temperatura. Un termometru are doua elemente importante: senzorul de temperatura (exemplu este bulbul de la termometrul de sticla cu mercur) in care se produc anumite schimbari fizice odata cu schimbarea de temperatura si o metoda de a converti aceste schimbari fizice in valori numerice (gradatiile marcate pe un termometru de sticla cu mercur). Principiile de operare ale termometrelor include o expansiune termica a solidelor sau lichidelor odata cu temperatura sau schimbarea presiunii unui gas la incalzire sau racire. Termomterele cu radiatie masoara enegia infrarosie emisa de un obiect, permitand masurarea temperaturii fara a exista contact fizic.
Istoria termometrului
Mai multi autori au fost creditati pentru inventia termometrului, de la Cornelius Drebbel si Robert Fludd pana la Galileo Galilei sau Santorio Santorio. Totusi, termometrul nu a fost o inventie unica, ci o dezvoltare continua a unui dispozitiv.
Filon din Bizant si Heron din Alexandria au cunoscut principiul ca anumite substante, in special aerul, se dilata si se contracta si au descris o demonstratie in care un tub inchis umplut partial cu aer, cu un capat intr-un container cu apa. Dilatarea si contractarea aerului a cauzat ca aerul din tub sa-si schimbe pozitia.
Astfel de mecanisme su fost folosite mai tarziu pentru a arata cat de cald sau cat de rece este aerul cu ajutorul unui tub in care nivelul apei este controlat de dilatarea sau contractarea gazului. Aceste dispozitive au fost dezvoltate de mai multi savanti europeni intre secolele XVI si XVII, mai cunoscut fiind Galileo Galilei. Ca rezultat, dispozitivele au aratat ca produc acest efect cu eficacitate, iar termenul de termoscop a fost adoptat deoarece reflecta schimbarile ce aveau loc datorita sensibilitatii la caldura (conceptul de temperatura inca nu aparuse). Diferenta dintre un termoscop si un termometru este gradatia. Desi Galilei a spus de multe ori ca este inventatorul termometrului, acesta nu a inventat decat termoscoape.
Prima diagrama clara a unui termoscop a fost publicata in anul 1617 de catre Guseppe Biancani, iar prima care avea o gradatie, astfel fiind vorba de un termometru, a fost publicata de catre Robert Fludd in anul 1638.
Prima persoana care a pus o gradatie unui termoscop este inca o problema nerezolvata, unii spunand ca este Franceso Sagredo, alti ca ar fi Santorio Santorio, ambii realizand aceasta inventie intre anii 1611 si 1613.
Totusi, intrumentele de mai sus sufereau si de un mare dezavantaj, erau si barometre, adica erau sensibilie si la presiunea aerului. In jurul anului 1654 Ferdinando al II-lea de Medici, Mare Duce al Toscaniei, a realizat un tub sigilat umplut cu alcool, cu bulb si tulpina (primul termometru modern), dependent de dilatarea unui lichid si independent de presiunea aerului. Multi savanti au mai experimentat cu diferite lichide si au realizat diferite design-uri de termometre.
Totusi, fiecare inventator si fiecare termometru erau unici, adica nu exista o scara standardizata. In 1665 Christiaan Huygens a sugerat punctele de topire si de fierbere ale apei ca standarde, iar in 1694 Carlo Renaldini a propus folosirea acestora ca puncte fixe pe o scara universala. In anul 1701 Isaac Newton a propus o scara de 12 grade intre punctul de topire a ghetii si temperatura corpului. In final in 1724 Daniel Gabriel Fahrenheit a produs scara de temperatura care astazi ii poarta numele. In anul 1742 Anders Celsius a propus o scara cu zero la punctul de fierbere si 100 de grade la punctul de inghet al apei, dar in zilele noastre aceasta scara ce ii poarta numele este folosita invers.
Termometrele moderne au inceput sa foloseasca metode electronice pentru a furniza informatiile pe un ecran digital sau pentru a fi stocate pe un computer.
Termometrele sunt foarte folosite in industrie pentru a controla si regulariza procesele, in meteorologie, in medicina si in cerecetari stiintifice.
Acum ati aflat cine a inventat termometrul si cat de importanta a fost aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts