Cine a inventat avionul ?

Cine a inventat avionul ?

Avionul

Cine a inventat avionulPovestea de dragoste a omului cu cerul a inceput in secolul 18 cand un balon cu aer cald a fost lansat in Franta. Aceasta inventie uimitoare a fost realizata de Montgolfier Brothers in 1783. Francois Laurent D`arlandes si Jean-Francois Pilatre de Rozier erau pasagerii primului zbor. Dar a fost o problema cu aceste baloane care functionau pe aer cald, nu au putu fi directionate catre locatia dorita. Mai degraba vantul a fost cel care a decis destinatia si directia balonului.

Cu mai mult timp investit in cercetare pentru conceptul de zbor, a condus treptat la inventarea de planoare. Cu acest mecanism motorizat zborul a fost mai bun decat cu balonul de aer. Mai devreme planorul care putea zbura intr-adevar a fost dezvoltat de George Cayel. Si in 1843, William Henson a facut planurile pentru un model de avion care, din pacate, a dovedit a fi o dezamagire pentru el. Imediat dupa, prietenul sau pe nume John Stingfellow , cu acelasi model, a conceput un plan  si a reusit. Acest plan a reusit sa zboare , dar nu ramane in aer pentru o lunga perioada de timp.

Anul 1880 a asistat primele avioane cu alimentare cu aburi. Si in acest timp , Hiram Maxiam a venit si el cu un aparat de zbor alimentat cu aburi. Samuel Langley a reusit in 1894  sa acopere aproximati 0.8 km in jur de 1 1/2 minute. In secolul al- 19-lea , eroii Wright Wilbur si Orville Wright, care sunt cunoscuti pentru dotarea avionului cu succes , au devenit interesati de conceptul de zbor. Primul pas spre succesul inventarii avionului, a fost cercetarea si citind diverse carti din domeniu. Ei l-au ales pe Kitty Hawk in Carolina de Nord sa testeze planoarele pe nisip, vant, teren deluros. In anul 1900, fratii Wright au testat noua aripa biplana cu o greutate de 50 kg.  Bazat pe rezultatele planorului lor, fratii au planificat proiectarea unui planor mai mare care sa fie rafinat la aterizare  si sa aibe un control mai bun asupra lui.

In anul 1902 la KIll Devil Hill in Carolina de Nord, fratii au zburat cu cel mai mare planor vazut vreodata. Dar, asa cum nimic nu vine usor, planorul sa confruntat cu probleme. Aripile nu au avut suficienta putere sa ridice planorul de la sol.

In ciuda problemelor cu care se confrunta acestea , Wright a refuzat sa renunte. Ei au fost luptatori in adevaratul sens, au pastrat revizuirea rezultatelor testelor pana au aflat ca calculele utilizate pentru mecanism nu au fost pana la semn. Apoi au gandit sa construiasca un tunel de vant pentru testarea formelor aripilor si efectul lor asupra ridicarii. Pe baza testelor, inventatorii au incercat sa inteleaga modul in care aripa paletei lucreaza si au calculat un design bun pentru aripa. Planul lor a fost sa proiecteze noul planor cu anvergura de aproximativ 32 si coada pentru stabilizare.

In timpul anului 1902 , Wright a facut o serie de zboruri pentru testarea noului planor. Cercetarea lor a arata ca o coada mobila ar fi de ajutor in echilibrarea ambarcatiunii  astfel incat acestea sa fie conectate la coordonare. Cu trecere timpului , au inventat diverse lucruri cum ar fi clapele de pe aripi si carma. Acesti doi frati au fost primii care au adaugat conceptul de navigare pe planor. Ei au  dat un planor care a permis pilotilor sa controleze inaltimea si directia planorului in aer. Cu succesul de testare a zborului in tunelurile de vant, au planificat sa construiasca  aeronave cu reglaj electric.

Spre sfarsitul anului 1903, fratii Wright au zburat efectiv cu un om in avion.  Ei au reusit sa zboare 120 de metri intr-un interval de 12 secunde si in aceeasi zi, fratii au avut inca 2 zboruri de succes. Dintre toate, cel mai lung a fost facut de Wibur, care a cuprins aproximativ 892 de metri si a ramas in aer pentru 59 de secunde.

Primul lor avion cu reglaj electric a fost numit Flyer. Acesta a fost un avion cu 2 aripi  si un motor de 12 cai putere. Avea aripi facute din lemn care aveau 40 de metri latime, acoperite cu panza de bumbac. In anul 1908 , un alt avion a fost introdus de catre frati care a ramas in aer pentru aproximativ 1 1/2. In anul 1909 , cei doi frati au primit un contract de la armata SUA pentru a construi primul avion pentru ei. In anul 1911, Calbriath Rodgers a fost cel care a facut primul zbor posibil peste SUA.

De atunci , turismul cu cu avionul sa imbunatatit foarte mult. Avioanele acopera acum mii de mile la mari altitudini, care transporta in jur de 300 de pasageri. Motoarele cu reactie au inlocuit pe cele cu elice si se deplaseaza cu o viteza mai mare de 600 de mile pe ora. Nici macar fratii Wright nu si-ar fi imaginat modul in care traficul aerian a devenit azi. Eforturile consistente si munca grea a fratilor Wright   si a altor inventatori au oferit confortul  in calatoriile cu avionul de astazi. Cea mai buna parte este ca, inovatiile nu se opresc niciodata, ele sunt in curs de dezvoltare.

Acum stiti cine a inventat avionul. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.