Cine a inventat stergatoarele de parbriz?

Cine a inventat stergatoarele de parbriz?

Cine a inventat stergatorul de parbriz
Cine a inventat stergatorul de parbriz

Stergatorul de parbriz

V-ati intrebat vreodata cine a inventat stergatoarele de parbriz? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul stergatoarelor de parbriz si ce importanta au acestea.

Stergatorul de parbriz este un dispozitiv folosit pentru a elimina apa de ploaie, resturile sau impuritatile de pe parbriz. Un stergator in general consta dintr-un brat pivotant la un capat si cu o lama de cauciuc lunga atasata al celalalt capat. Lama se leagana inainte si inapoi pe parbriz, impingand apa de pe suprafata sa, cu o viteza reglabila de catre conducator. Cele mai multe automobile folosesc doua stergatoare asezate radial si sincronizate, pe cand vehiculele comerciale utilizeaza una sau mai multe stergatoare de tip pantograf.

Primul stergator de parbriz operational a fost inventat de Mary Anderson in anul 1903. Stergatorul era operat printr-un levier din interiorul unui vehicul. In acelasi an, inventatorul irlandez James Henry Apjohn a patentat o metoda de stergere a parbrizului cu ajutorul a doua perii ce se mutau in sus si in jos.

John R. Oshei (1886-1968) pune bazele Corporatiei Tri-Continental in anul 1917. Aceasta companie a introdus primul stergator de parbriz, “Rain Rubber” (Cauciuc de ploaie), pentru fante, parbrizul in doua piese gasit pe multe automobile la acea vreme. Astazi, “Trico Products” este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de stergatoare de parbrize, sisteme de stergatoare si rezerve. Compania “Bosch” are cea mai mare fabrica de stergatoare de parbriz din lume in Tienen, Belgia, producand 350 000 de stergatoare in fiecare zi.

Inventatorul William M. Folberth a aplicat pentru un brevet pentru un dispozitiv automat de stergere a parbrizelor in 1919, care i-a fost acordat in 1922. Acesta a fost primul mecanism automat. Compania Trico a stabilit mai tarziu un litigiu cu Folberth si a achizitionat compania lui Folberth. Sistemul automat a devenit rapid un echipament standard pe automobile. La sfarsitul anilor 1950, existau stergatoare de parbriz automate pe toate vehiculele moderne. Stergatoarele functionau in mod automat, trecand de doua sau de trei ori pe parbriz atunci cand butonul de functionare era apasat. Astazi stergatoarele se bazeaza pe acelasi principiu de functionare, dar un cronometru electronic este folosit pentru a porni si opri stergatoarele la un anumit interval de timp.

In anul 1970 au fost pusein aplicare pentru prima data stergatoarele de faruri si cele plasate in spatele automobilului. Primele modele de stergatoare de parbirz cu senzor de ploaie au aparut pe la sfarsitul secolului XX. Stergatoarele conectate la un rezervor cu lichid pentru spalare a parbrizului au aparut in jurul anului 1931 si au fost dezvoltate de un sofer de curse uruguayan si mecanic auto pe nume Hector Suppici Sedes.

Aproape toate autovehiculele, inclusiv trenuri, ambarcatiuni si unele aeronave sunt dotate cu astfel de dispozitive, care au devenit o cerinta legala.

Acum ati aflat cine a inventat stergatoarele de parbriz si cum au ajuns dispozitive standard pe aproape toate vehiculele. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.