Cine a inventat GPS-ul?

Cine a inventat GPS-ul?

Cine a inventat GPS-ul
Cine a inventat GPS-ul

GPS

V-ati intrebat vreodata cine a inventat GPS-ul? Cine a pus bazele acestui sistem modern care inlocuieste harta si ne ajuta sa ne orientam mult mai usor? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul GPS-ului si cum a fost dezvoltata aceasta inventie.

“Global Positioning System” (GPS), in traducere “Sistem de Pozitionare Global”, este un sistem de navigatie bazat pe sateliti spatiali care furnizeaza informatii despre locatie si timp, indiferent de conditiile meteorologice, oriunde pe glob sau pe langa acesta unde exista camp vizual neobturat la patru sau mai multi sateliti. Sistemul furnizeaza capabilitati importante utilizatorilor militari, comerciali si civili din lumea intreaga. Este intretinut de guvernul Statelor Unite si este accesibil gratuit pentru oricine detine un receptor GPS.

Istoria GPS-ului

Am putea spune ca primul GPS a fost inventat de catre J.W. Jones, in anul 1909. Dispozitivul “Jones Live Map” a fost primul sistem de ghidaj pentru automobilisti realizat pe vremea cand calatoria cu masina era o adevarata aventura: nu existau autostrazi, drumuri erau foarte putine si cu multe gropi, iar statiile de carburanti erau la sute de kilometri distanta una de cealalta. Dispozitivul inventat de Jones consta intr-un sistem de discuri imprimate cu harti care ii arata soferului directia prin manevrarea unui cadran special.

Design-ul GPS-ului este partial bazat pe sisteme similare de radio-navigatie la sol, cum ar fi “LORAN” si “Decca Navigator”, dezvoltate la inceputul anilor 1940 si folosite de catre Marina Regala Britanica in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

In anul 1956, fizicianul germano-american Friedwardt Winterberg a propus un test al relativitatii generale (pentru incetinirea timpului intr-un camp gravitational puternic) folosind ceasuri atomice exacte amplasate pe orbita in interiorul satelitilor artificiali. Ulterior, calculele folosind relativitatea generala a determinat faptul ca ceasurile de pe satelitii GPS puteau fi vazute de observatoarele de pe Pamant operand cu 38 de microsecunde mai repede zilnic, astfel a fost corectate pentru design-ul GPS-ului.

Uniunea Sovietica a lansat primul satelit artificial, “Sputnik”, in anul 1957. Doi fizicieni americani, William Guier si George Weiffenbach, de la Laboratorul de Fizica Aplicata (LFA) a lui John Hopkins, au decis sa monitorizeze transmisiile radio ale satelitului. In cateva ore au realizat ca, din cauza efectului Doppler, puteau puncta locatia satelitului in orbita. Directorul LFA le-a oferit acces la UNIVAC pentru a face calculele necesare. Primavara urmatoare, Frank McClure, directorul adjunct al LFA, i-a pus pe Guier si Weiffenbach sa investigheze problema inversa, adica sa puncteze locatia utilizatorului cunoscand-o pe cea a satelitului. Aceasta a condus LFA sa dezvolte sistemul “Transit”. In 1959, ARPA (redenumita DARPA in 1972) a jucat un rol in “Transit”.

Primul sistem de navigatie prin satelit, “Transit”, folosit de Marina SUA, a fost testat cu succes in anul 1960. A folosit o constelatie de cinci sateliti si puteau furniza o pozitionare actualizata aproximativ o data pe ora.

Proiectul GPS a fost dezvoltat in anul 1973 pentru a depasi limitarile sistemelor de navigatie precedente, integrand idei din mai multi predecesori, inclusiv un numar de studii de proiectari de inginerie secrete din anii 1960. GPS-ul a fost creat si realizat de Departametul de Aparare SUA si era operat cu ajutorul a 24 de sateliti. A devenit in totalitate operational in anul 1995. Bradford Parkinson, Roger L. Easton si Ivan A. Getting sunt creditati pentru inventia acestuia.

Avansarile in tehnologie si noile cerinte pentru sistemul existent au condus la eforturi de modernizare a sistemului GPS prin implementarea noii generatii de sateliti GPS III si “Urmatoarea Generatie a Sitemului Operational de Control” (OCX). Vicepresedintele Al Gore a facut anunturile, iar in 1998, Casa Alba a initiat aceste schimbari. In anul 2000, Congresul SUA a autorizat eforturile modernizare GPS III.

Pe langa GPS, mai exista si alte sisteme de navigare folosite sau in curs de dezvoltare. Sitemul Rusesc Global de Navigatie prin Satelit (GLONASS) este un sistem contemporan cu GPS-ul, dar a avut de suferit din pricina lipsei de acoperire pe glob pana la mijlocul anilor 2000. Mai exista si sistemele planificate si aflate in dezvoltare: “Galileo Positioning System” al Uniunii Europene, “Indian Regional Navigation Satellite System” al Indiei si “Beidou Navigation Satellite System” al Chinei.

GPS-ul ramane in momentul de fata cea mai usoara modalitate de orientare si navigatie fara a folosi harta, ci doar un mic dispozitiv electronic ce ne arata cu precizie pozitia pe glob si ne ofera informatii despre traseul dorit.

Acum ati aflat cine a inventat GPS-ul si cum a fost dezvoltat acesta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.