Cine a inventat automobilul?

Cine a inventat automobilul?

Cine a inventat automobilul

Cine a inventat automobilulNu stiti cine a inventat automobilul? Va putem spune ca povestea inventatorului automobilului este putin mai incurcata. Aceasta incepe inca de la primul automobil actionat prin forta aburului. In jurul anului 1672 calugarul iezuit Ferdinand Verbiest ii consturieste imparatului Chinei un vehicul cu motor pe abur. Considerat primul automobil actionat prin forta aburului, era totusi doar o jucarie pentru imaparatul Chinei, fiind incapabila sa transporte persoane.

Primele vehicule cu motor pe abur adevarate apar in Europa, in perioada revolutiei industriale, cand Nicolas-Joseph Cugnot realizeaza, intre anii 1770-1771, un carucior propulsat de un motor cu aburi destinat sa transporte greutati,ulterior acest dispozitiv a fost preluat de fortele armate pentru a putea transporta artileria grea, dar nu au avut mare succes deoarece viteza de maxim 4 km/ora era mult prea mica si autonomia de deplasare de circa 15 minute era mult prea mica. Pe rand, in 1784, William Murdoch si in 1797, Oliver Evans expun vehicule bazate pe aceleasi principii. In 1801, Richard Trevithick construieste “The Puffing Devil”, un automobil-locomotiva care putea circula pe drumurile rutiere, dar problemele prea mari in compartimentele directiei, ale suspensiei si starea drumurilor la acea vreme au facut ca proiectul sa fie redirectionat spre domeniul feroviar.

Primul automobil electric apare in 1828, cand Anyos Jedlik reuseste sa construiasca un model primitiv de motor electric si totodata un vehicul propulsat de acesta. Sibrandus Stratingh și Christopher Becker isi expun, in anul 1835, vehiculul in miniatura actiona de un motor electric pe baterii nereincarcabile, iar in 1839, Robert Anderson isi expune vehiculul cu motor electric pe baterii nereincarcabile. Se stabileste recordul terestru cu o viteza de 100 km/ora cu un vehicul electric construit de Camille Jenatzy in anul 1899, vehiculul avand o forma aerodinamica asemanatoare unui obuz.

Neavand combustibili fluizi care sa poata face fata arderii, au existat cateva experimente de motoare cu ardere interna care au esuat din diverse motive, motoarele nefiind indeajuns de puternice sau costurile de intretinere fiind prea mari. Pe rand, Christian Huygens, Francois Isaac de Rivas, Etienne Lenoir, George Brayton si Alphonse Beau de Rochas aduc schimbari in ingineria automobilelor, pana in anul 1872 cand Nikolaus Otto aplica inovatiile pana la acea vreme si realizeaza ceea ce va fi numit “Motorul Otto”.

Visul oamenilor de a parcurge un drum cat mai lung intrun timp cat mai scurt urmeaza sa devina realitate. Pe 29 ianuarie 1886 Karl Benz obtine un patent de inventie pentru primul automobil cu motor cu ardere interna. Este pentru prima data cand un automobil isi face loc in viata omului cu adevarat. Automobilele ajung sa-si faca loc tot mai mult in viata omului, inginerii construind modele cu motoare tot mai puternice, forme mai aerodinamice, mai usoare, crescand astfel viteza si scazand consumul de carburant. In zilele noastre automobilul reprezinta o necesitate, iar in viitor se preconizeaza ca nu vom mai avea nevoie de carburant, ci vehiculele vor trece pe hidrogen sau pe electricitate, dar autonomia sa fie mai mare si costurile sa fie tot mai mici.

Acum stiti cine a inventat automobilul si ati aflat povestea acestuia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.