Cine a inventat bicicleta?

Cine a inventat bicicleta?

Bicicleta
Cine a inventat bicicleta

Bicicleta

V-ati intrebat vreodata cine a inventat bicicleta? Cine a facut posibila deplasarea cu ajutorul unui vehicul pe doua roti? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul bicicletei si cum a evoluat acest vehicul pana in zilele noastre.

Bicicleta este un vehicul propulsat de forta umana cu ajutorul unor pedale, cu doua roti atasate pe un cadru, una in spatele celelilalte. Pedalele sunt dispuse sub cadru, usor accesibile picioarelor si actioneaza un lant care produce tractiune unei roti (in general cea din spate). Cel care merge pe o bicicleta se numeste biciclist sau ciclist. Acesta sta pe un scaun de bicicleta si directioneaza vehicului cu ajutorul unui ghidon.

Istoria bicicletei

Prima bicicleta este creditata baronului german Karl von Drais in 1818. Baronul a lucrat la un vehicul pe care la numit “Laufmaschine”. Acesta nu seamana cu bicicletele pe care le folosim astazi, deoarece a fost facut din lemn si nu avea pedale. Masina necesita forta umana, folosind picioarele pentru impingerea dispozitivului. Cu toate acestea design-ul ei a ajutat mai tarziu la modelele ulterioare de bicicleta.

Primul vehicul pe doua roti, propulsat mecanic a fost construit in anul 1839 de catre Kirkpatrick MacMillan, un fierar scotian, desi acreditarea este adesea disputata. Acesta are legatura si cu primul caz inregistrat a unei infractiuni de trafic pe bicicleta, atunci cand, in 1842, un ziar din Glasgow a raportat ca a lovit o fetita cu bicicleta si a fost amendat cu cinci silingi.

Multi oameni cred ca adevaratii inventatori ai bicicletei sunt Pierre si Ernest Michaux, tata si fiu. In anul 1861 Ernest Michaux a inventat prima bicicleta cu o manivela mecanica rotativa cu pedale amplasate pe o roata frontala marita (velocipedul). Bicicleta lor a fost proiectata la 40 de ani de la inventia realizata de Karl Drais, dar bicicleta lor includea si pedale, fapt care, desigur, a fost esential pentru miscarea bicicletei moderne.

In anul 1871, doi inventatori, fiecare separat, au facut imbunatatiri semnificative la bicicleta lui Michaux. James Starley a creat o bicicleta mai mare care se afla la distanta mai mare de sol, iar Penny Farthing a facut prima bicicleta intra-adevar eficienta, care cuprinde o roata din spate mica si roata din fata mare, pivotante pe un cadru tubular simplu cu anvelope de cauciuc. Penny Farthing a facut imbunatatiri mai mari prin ajustarea dimensiunilor pneurilor frontale si din spate, precum si utilizarea de cauciuc pe roti care a contribuit la imbunatatirea mobilitatii.

Bicicleta obisnuita a avut mici probleme la inceput. Reducand diametrul rotii din fata si amplasand scaunul in spate, mai departe de roata din fata, au aparut problemele legate de propulsarea bicicletei, adica de folosirea eficienta a pedalelor. Aceste probleme au fost rezolvate de catre John Kemp Starley (nepotul lui James Starley), J.H. Lawson si Shergold care au montat pe cadru o unitate de lant conectata la roate din spate. Aceste biciclete au fost cunoscute ca “biciclete sigure”, datorita inaltimii joase a scaunului si o distributie a greutatii mai buna. Modelul lui Starley fabricat in anul 1885 in Coventry este adesea descris ca fiind prima bicicleta moderna.

Forma de baza a bicicletei s-a modificat foarte putin de cand a fost inventat primul model actionat de lant in jurul anului 1885. Totusi, multe detalii s-au imbunatatit, in special odata cu aparitia materialelor moderne si a design-ului realizat pe computer. Acestea au permis o proliferare de design-uri specializate pentru mai multe tiprui de ciclism.

Inca de la inceput bicicleta a fost implicata pentru mai multe utilizari. In mod utilitar, bicicleta este folosita pentru transport, navetism pe bicicleta si ciclism utilitar. Poate fi folosita si de postasi, paramedici, politisti, mesageri sau cei de la livrari. Bicicleta este folosita si in scopuri recreationale precum ciclism montan, plimbari, fitness si jocuri. Competitile de ciclism includ diferite curse pe diferite trasee in exterior sau in interior, contra cronometru, de viteza sau de anduranta. Cele mai cunoscute evenimente de ciclism sunt “Turul Californiei”, “Giro d’Italia (Turul Italiei)”, “Tour de France (Turul Frantei)”, “Vuelta a Espana (Turul Spaniei)” si “Volta a Portugal (Turul Protugaliei)”.

Acum ati aflat cine a inventat bicicleta si cat de populara este aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.