Cine a inventat rulota?

Cine a inventat rulota?

Cine a inventat rulota
Cine a inventat rulota

Rulota vintage

Rulota este un vehicul, cu sau fara motorizare, realizat pentru persoanele care isi doresc un loc pentru a dormi mult mai comfortabil si mai protejat fata de obisnuitul cort. Rulota este o metoda de a detine o casa proprie intr-o calatorie sau in vacanta, fara a ne baza pe motel sau hotel. Totusi, in unele tari rulotele sunt permise doar in locuri special amenajate unde trebuie platita o taxa de stationare.

Rulotele fara motor sunt asemenea unor remorci trase de un vehicul motorizat, dar cu o mica “locuinta” amplasata deasupra. Rulotele motorizate sunt vehicule asemenea unor camioane sau autobuze cu spatiul locuibil amplasat pe sasiul acestora.

Modelele de rulote difera, de la modele de baza, care pot fi mai mici decat un cort pe roti, la cele care au mai multe camere, complet mobilate si cu toate utilitatile si echipamentele ce se gasesc si intr-o casa normala. In principal, rulotele sunt cel mai mult folosite in America de Nord, Europa, Australia si Noua Zeelanda si mai putin folosite in celelalte zone ale globului.

Istoria rulotei

Originea rulotei provine din Europa secolului al XIX-lea. In jurul anului 1810 in Franta au aparut vagoane care erau mai mult pentru dormit decat pentru transport de marfa. Incepand cu anii 1820 acestea au fost folosite de catre circari si artistii ambulanti britanici. In jurul anilor 1850 oamenii de etnie rroma au inceput sa traiasca in astfel de rulote, acestia numindu-le caravane.

Samuel White Baker a cumparat o caravana de la rromii din Marea Britanie si a trimis-o in Cipru pentru turul sau din anul 1879. Prima rulota folosita pentru recreatie a fost construita in anul 1880, de catre Compania “Bristol Carriage” pentru doctorul William Gordon Stables, un autor popular de fictiune pentru adolescenti. Acesta a calatorit prin zonele pitoresti britanice cu acea rulota si mai tarziu a scris o carte in care si-a povestit calatoriile din anul 1885.

La inceputul secolului rulotele pentru recreatie au devenit tot mai populare. In anul 1901 a fost infiintat primul club de caravane.”Camping and Caravaning Club” a fost fondat de catre Thomas Hiram Holding, parintele camping-ului modern, iar in anul 1907 a fost infiintat Clubul de Caravane cu William Stables ca si presedinte.

Se pare ca primele rulote motorizate, construite pe caroserii de masina sau de camion, au aparut in Canada. In Australia, cea mai timpurie rulota motorizata cunoscuta a fost construita in anul 1929. Aceasta se afla acum in Muzeul Goolwa, unde a fost restaurata partial si este recunoscuta, de catre Muzeul National Australia si de Muzeul National de Motoare din Australia, ca fiind prima caravana motorizata din Australia.

In anii 1920 camping-ul a castigat popularitate in America de Nord. Una din primele rulote construite in America a fost cea realizata de John “Jack” Anthony Porcella in anul 1933, un bacan-frizer-restaurator-miner care a calatorit foarte mult prin statele vestice.

Rulotele moderne vin intr-o variatie de marimi, de la cele mici cu doua locuri, fara toaleta si doar cu facilitati de bucatarie de baza, pana la cele mari cu sase locuri si cu facilitati complete.

Gidget Retro Camper

Poate una din cele mai inovative idei din industria rulotelor este “The Gidget Retro Teardrop Camper”. O rulota in miniatura fara motor, dar care devine extrem de spatioasa si de multifunctionala.

Rulotele de tip “Teardrop” au crescut in popularitate intre anii 1930 si 1960. Numele provine de la forma de lacrima a rulotei, iar dimensiunile acesteia sunt foarte scazute. Primele astfel de rulote au fost realizate doar pentru simplul fapt ca persoanele sa nu fie nevoite sa doarma sub cerul liber sau in corturi, avand in interior un simplu pat. Constientizarile mai recente despre mediu si cresterea costurilor la carburanti au incurajat oamenii sa cumpere vehicule in patru cilindrii, mai mici si mai eficiente, astfel rulotele in miniatura au redevenit ideale pentru camping.

Constientizand aceste lucruri si avand o viziune inovativa, o echipa din Brisbane, Australia formata din Christine Bree si Glenn Wills au realizat si dezvoltat conceptul “Gidget”. Acesta a fost gandit pentru a crea o rulota inovativa ce combina caracteristicile si produsele moderne cu estetica clasica a unei rulote retro autentica model “Teardrop”. Dupa doi ani de dezvoltare si design, inclusiv realizarea unui mecanism de glisare unic in lume patentat si dupa constructia unui model prototip, echipa “Gidget” s-a intors catre Rockwell Olivier pentru a-i ajuta in aducerea rulotei pe piata mondiala.

Realizate sa ofere tot ceea ce ar fi necesar unui calator pentru a porni la drum, rulotele “Gidget” sunt pregatite adecvat si prietenoase cu mediul. Sunt dotate cu bazin de apa si de deseuri si sunt fabricate din lemn natural australian sau din inlocuitori sustenabili. Au implementate dispozitive antifurt cu lumini intermitente si sunet SOS, plus un buton de panica pe interior, astfel ca pasagerii se pot simti in siguranta pe perioada calatoriei. Rulotele “Gidget” vin dotate, de asemenea, cu bucatarie complet functionala, iar pentru ca totul sa fie interesant, rulotele sunt alimentate cu ajutorul panourilor solare. Va puteti relaxa in pat, uitandu-va la televizor, sau puteti roti consola de divertisment spre exterior si sa va bucurati de o seara de jocuri sau de film in aer liber impreuna cu prietenii ori familia, iar pentru un somn cat mai comfortabil rulotele sunt dotate cu un pat “regal” in care va puteti rasfata.

Compania “Gidget Retro Teardrop Camper Ply Ltd.” este acum binepozitionata pe piata rulotelor, avand un avantaj foarte mare in fata competitorilor si anume preturile. Cand celelalte rulote pot ajunge si la cateva sute de mii de dolari, “Gidget” ajunge la un pret de doar 15 000 de dolari.

Acum ati aflat cine a inventat rulota si care este istoria acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.