Cine a inventat semaforul?

Cine a inventat semaforul?

Cine a inventat semaforul

Cine a inventat semaforulPoate cea mai mare problema pe care o poate avea un oras este traficul. Numarul masinilor cresc exponential de la an la an, in unele parti ajungand chiar la un raport de o masina pe locuitor. Riscul producerii unui accident creste tot mai mult, dar a fost inventat un semnal luminos care ne ajuta sa controlam fluxul traficului din oras. Acest semnal luminos se numeste semafor. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat semaforul? Ei bine, haideti sa afla impreuna cine este inventatorul semaforului si cat de mult ne ajuta in controlul traficului din orase.

Semaforul este un dispozitiv de semnalizare pozitionat in intersectii, la trecerile de pietoni si in alte locatii in care este necesar controlul fuxului rutier. Semaforul alterneaza drumul cu prioritate acordata participantilor la trafic folosind un semnal luminos standard reprezentat prin culorile rosu, galben/portocaliu si verde. Aceste culori urmeaza un cod universal al culorilor, folosit de toti locuitorii globului.

Primele semafoare au fost instalate pe data de 10 decembrie 1868, in fata Parlamentului Britanic din Londra, pentru a controla o intersectie de trei strazi. Inventatorul semaforului a fost inginerul de cale ferata J.P.Knight si construit de inginerii de semnale de cale ferata de la compania Saxby&Farmer. Design-ul semaforului consta in trei brate la care erau atasate lampi cu gaz de culoare rosii si verzi pentru folosirea pe timp de noapte. Gazul din lanterne era controlat de la baza stalpului semaforului print-o maneta operata de un politist. Totusi, acest semafor nu a avut viata lunga, explonand pe 2 ianuarie 1869 din cauza unei scureri de gaz la una din conductele de sub asfalt, astfel ranindu-l pe politistul ce il opera.

Primul semafor electric a fost introdus cu succes in 1912 de catre un politist din Salt Lake City, pe nume Lester Wire, semaforul folosind tot doua culori – rosu si verde. Pe 5 august 1914, compania American Traffic Signal Company instaleaza la o intersctie din Cleavland un nou model de semafor cu doua culori si un semnal sonor care avertiza schimbarea culorii. Acest model a fost inventat de James Hoge, iar acest proiect permitea politiei si pompierilor controlul semnalelor in caz de urgenta. Primul semafor cu trei culori creat pentru o intersectie de patru strazi a fost inventat de ofiterul de politie William Potts in Detroit in anul 1920.

Primul sistem de semafoare interconectat a fost instalat in Salt Lake City in anul 1917, avand sase intersectii controlate simultan de la un panou manual. Controlul automat al sistemelor de semafoare interconectate a fost introdus in martie 1922 in Houston. In anul 1963, Toronto devine primul oras din lume care reuseste sa instaleze un sistem de semafoare computerizat.

Cronometrele cu numaratoare inversa au fost introduse in anii 1990. Acestea sunt folositoare pentru participantii la trafic pentru a planfica daca au suficient timp penrtu a incerca sa treaca intersectia inaintea schimbarii culorii.

Exista semafoare speciale pentru pietonii nevazatori, adica semafoare cu sunet, care urmeaza un anumit sistem de sunete pe care cei cu probleme de vedere il cunosc. S-au instalat si semafoare speciale pentru transportul in comun, acestea avand un sistem diferit fata de cel standard.

Sistemele de semaforizare nu se folosesc doar pentru pentru masini si pietoni, ci si pentru semnalizrile la ecluze, pe liniile de tren sau semnalizari maritime. Sunt foarte importante pentru mentinerea controlului in trafic si pentru eliminarea pericolelor de accidente.

Acum stiti cine a inventat semaforul si de ce este atat de important pentru bunul mers al traficului. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.