Cine a inventat roata?

Cine a inventat roata?

Cine a inventat roata
Cine a inventat roata

Roata

Civilizatia umana nu a cunoscut pana in momentul de fata o inventie mai ingienioasa si mai importanta decat roata. Aceasta a adus omul la un nou nivel de dezvoltare si gandire. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat roata? Cine a avut o asemenea imaginatie pentru a inventa un astfel de obiect? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul rotii si cat de importanta este aceasta inventie pentru omenire.

Roata este o componenta circulara realizata pentru a se invarti in jurul propriei sale axe. Ansamblul mecanic format din roata si ax permit deplasarea obiectelor grele in timp ce sustin greutatea acestora. Cele mai comune exemple ale rotii se gasesc la vehiculele destinate transporturilor pe uscat.

Istoria rotii incepe dupa ce omul a descoperit deja focul, a inventat canoea pentru a traversa apele, chiar si arcul cu sageti era deja aparut, dar tot nu a gasit o metoda pentru a transporta bunurile mai usor. Nu se cunoaste cu exactitate cine a inventat roata, opinile fiind impartite. Unii arheologi considera ca roata a fost inventata in jurul anilor 5500 i.Hr., in forma initiala de roata a olarului, in Mesopotamia, in Sumerul Antic mai exact. Altii considera ca roata a aparut in zona unde astazi se gasesc Pakistan si India, in mileniul III i.Hr., inventata de Civilizatia Vaii fluviului Indus. O alta opinie ia in considerare descoperirile din nordul Caucazului, unde s-au gasit oameni ingropati in vehicule cu roti cu o axa. Mormintele descoperite dateaza din jurul anilo 3700 i.Hr.

In Polonia, arheologii au descoperit, in urma sapaturilor din anul 1974, un vas de ceramica, ornat cu pictograme ce reprezentau un vehicul cu patru roti si doua axe. Acest vas a fost estimat ca dateaza din jurul anului 3500 i.Hr., ceea ce pune sub semnul intrebarii originea mesopotamiana a rotii.

La perfectionarea rotii au contribuit spartanii, care au inventat cilindrii de alama infipti in orificiile centrale ale rotii ce treceau prin capetele osiilor si cuiul limitator batut in capul axului ce prevenea iesirea rotii de pe ax in timpul mersului. Ulterior, atenienii au adus roata cu spite, o roata cu o rezistenta diminuata, dar cu mai multa mobilitate. Romanii au perfectionat si ei roata si au inlocuit lemnul cu metal. Pe timpul Imperiului Roman s-au construit numeroase drumuri pe care vehiculele cu roti erau folosite pentru comert ceea ce a dus la prosperitatea si dezvoltarea marilor orase europene.

Se pare ca in America precolumbiana roata a ramas necunoscuta pana la debarcarea conchistadorilor. Acestia au observat ca incasii, aztecii, olmecii si alte popoare carau greutatile cu ajutorul targilor. Acest lucru se intampla in anii 1600 cand Europa era in plina dezvoltare si deja functionau primele fabrici de manufacturare. Desi, se pare ca olmecii au construit jucarii pentru copii cu roti de piatra. Este considerat ca obstacolul primar pentru dezvoltarea la o scara mai mare a rotii era lipsa unor animale de tractiune domesticite pentru a putea trage greutatile. Cea mai apropiata ruda a vitelor era bizonul american, dar acesta nu a fost niciodata domesticit de catre bastinasi.

Arhimede si Vitruvius, doi dintre marii ingineri ai antichitatii, au largit orizontul pentru omenire in ceea ce priveste folosirea rotii. Au fost inventate rotile zimtate, cele hidraulice si cele cu palete. Vitruvius a creat balistele si catapultele, masinarii militare pe roti ce dominau in lupte pana la aparitia tunului si a tancului.

Absenta unui asemenea obiect, roata, ar fi de neconceput, iar cel care a inventat-o a fost un adevarat geniu in inginerie, chiar daca nu avea facultate si nu si-a brevetat inventia, nici pentru el si nici pentru urmasii lui, dar putem spune ca intreaga industrie si intreaga bogatie a omenirii se sprijina pe inventia acestui om.

Acum ati aflat cine a inventat roata si de ce este considerata cea mai importanta inventie a omenirii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.