Cine a inventat magnetul de neodim?
Magnetul de neodim, cel mai utilizat tip de magnet de pamanturi rare, este un magnet permanent realizat dintr-un aliaj de neodim, fier si bor pentru a forma structura cristalina tetragonala Nd2Fe14B. Magnetii de neodim sunt cei mai puternici magneti disponibili pe piata. Au inlocuit alte tipuri de magneti din multe aplicatii din produsele moderne care necesita magneti puternici precum sunt motoarele de la uneltele fara cablu de curent, unitatile de stocare a datelor (hard disk) si elementele de fixare magnetice.
Istoria magnetului de neodim
La inceputul anilor 1980 doua grupuri de fizicieni, independente unul de celalalt, au inventat magnetii de neodim. In 1982 grupul de la “General Motors (GM)”, condus de John J. Croat si grupul de la “Sumitomo Special Metals” din Japonia, condus de Massato Sagawa, au descoperit compusul Nd2Fe14B. Cercetarile au fost determinate de costurile mari ale materialelor pentru magnetii permanenti de Samariu-Cobalt (SmCo), descoperiti in anii 1970. GM s-a axat de dezvoltarea magnetilor Nd2Fe14B nanocristalini prin topire si filare, in timp ce cei de la Sumitomo au dezvoltat magneti Nd2Fe14B sinterizati cu densitate integrala.
Odata cu intemeierea “Magnequench” din anul 1986, GM a comercializat inventiile sale precum pudra izotopica Neo, magnetii legati Neo si procesele de productie legate de acestea. De atunci “Magnequench” a facut parte din “Neo Materials Tehnology, Inc.”, care ulterior a fuzionat in “Molycorp”. Compania furniza pudra Nd2Fe14B catre fabricantii de magneti legati.
Imobilul “Sumitomo” a devenit parte din “Hitachi Corporation”, iar in momentul de fata fabrica si acorda licente altor companii pentru a produce magneti Nd2Fe14B sinterizati. Hitachi detine mai mult de 600 de brevete legate de magnetii de neodim. Producatorii chinezii au devenit o forta dominanta in productia de magneti de neodim datorita controlului asupra celor mai mari surse de minereuri de pamanturi rare de pe planeta.
Departamenteul de Energie SUA a identificat o nevoie de a gasi un substitut pentru pamanturile rare din tehnologia magnetilor permanenti si a inceput sa finanteze desfasurarea cercetarilor in aceasta directie. “Advanced Research Projects Agency-Energy” a sponsorizat un program de Alternative la Pamanturi Rare in Tehnologii Critice (programul REACT) pentru a dezvolta materiale alternative. In 2011 ARPA-E a acordat 31.6 milioane de dolari pentru finantarea proiectelor pentru inlocuirea pamanturilor rare.
Acesti magneti sunt folositi intr-o gama larga de produse: de la unitati de stocare ale calculatoarelor, casti, difuzoare audio, unelte fara cablu de curent, echipament pentru imagistica cu rezonanta magnetica (RMN), motoare electrice, vehicule electrice si hibride, aeronave si trenuri, la lanterne autoincarcabile, elemente de fixare si jucarii.
O tehnologie avansata realizata cu ajutorul unor materiale naturale oferite de “Mama Natura”. Astfel putem descrie magnetul de neodim, o inventie foarte importanta pentru omenire care in continuare isi va gasi utilitatea printre aplicatii.
Acum ati aflat cine a inventat magnetul de neodim si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts