Cine a inventat razele X?

Cine a inventat razele X?

Cine a inventat razele X
Cine a inventat razele X

Razele X in industrie si medicina.

Cu totii stim ca Razele X sunt folosite pentru radiografii, tomografii, fluoroscopii, in radioterapie si nu doar in domeniul medical, dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat Razele X? Cine a produs aceasta minunata descoperire si a revolutionat lumea? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul Razelor X si ce poveste se ascunde in spatele acestei inventii.

Razele X sunt o forma de radiatii electromagnetice si ionizante care au o lungime de unda mai scurta in comparatie cu Razele Ultraviolete. Radiatiile X sunt foarte folositoare pentru cristalografie si pentru diagnosticul in radiografie. Din pricina functiilor radiatiilor electromagnetice, termenul “Raze X” este folosit mai des pentru a se referi la o imagine creata folosind radiografia.

Inventia Razelor X nu este creditata unui singur om, ci mai multor oameni de stiinta ce au examinat razele catode in anul 1875. Oamenii de stiinta implicati in acest proiect au fost Wilhelm Rontgen, Philip Lennard si Johann Hittorf. Rontgen era un profesor de fizica din Germania care a studiat razele electromagnetice produse de tuburile Crookes. El, dintre toti, este adesea cel mai creditat pentru inventarea Razelor X deoarece el este primul care le-a studiat sistematic, desi nu este primul care le-a observat. Pe data de 28 decembrie 1895, Rontgen a publicat o lucrare despre descoperirea sa. El este cel care le-a dat si numele de “Raze X” semnificand o cantitate necunoscuta, desi multi se refera la acestea ca si “Raze Rontgen”. Profesorul Wilhelm Rontgen a primit Premiul Nobel in Fizica pentru inventia sa.

William Crookes, in anii 1880 si fizicianul german Johann Hittorf, co-inventator al Razelor X si cercetator al tuburilor Crookes, au descoperit amandoi ca placile fotografice plasate langa tub deveneau, in mod inexplicabil, incetosate sau cu greseli de umbra. Niciunul nu a gasit cauza si nici nu au investigat acest efect.

In 1895, Thomas Edison a investigat abilitatea materialelor la fluorescenta cand sunt expuse la Raze X si a descoperit ca wolframatul de calciu este cea mai eficienta substanta. Din martie 1896, fluoroscopul inventat de Edison a devenit un instrument standard pentru examinarile medicale cu Raze X.

Prima folosinta medicala a Razelor X in conditii clinice a fost realizata de John Hall-Edwards in Birmingham, Anglia pe 11 ianuarie 1896. El a facut radiografia unui ac infipt in mana unui asociat. Hall-Edwards este primul care realizeaza prima interventie chirurgicala cu ajutorul Razelor X pe data de 14 februarie 1896.

In perioada secolului al XX-lea, un numar mare de oameni de stiinta au contribuit la dezvoltarea Razelor X. Eficienta radiatiei ionizante in medicina a fost propusa de Hall-Edwards in 1908. In anii 1950, primul microscop cu Raze X a fost inventat, iar pe 23 iulie 1999, Observatorul cu Raze X Chandra a fost deschis.

Folosite in mai multe domenii, dar mai ales in medicina, Razele X au schimbat modul de gandire al omenirii si au imbunatatit calitatea serviciilor medicale.

Acum ati aflat cine a inventat Razele X si care este istoria acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.