Cine a inventat curentul electric?

Cine a inventat curentul electric?

Curentul electric

Cine a inventat curentul electricDin scrierile lui Thales din Milet, se pare că occidentalii știau la fel de mult ca in 600 î.Hr. că ambra se încarcă prin frecare. Nu a fost un progres real, până când savantul englez William Gilbert în 1600 a descris electrificarea a multor substanțe și a inventat termenul de electricitate de la cuvântul grecesc  chihlimbar. Ca rezultat, Gilbert este numit tatăl  electricitati moderne. În 1660 Otto von Guericke a inventat o mașină bruta pentru producerea de electricitate statică. A fost o recuperare a sulfului, rotit cu o manivelă de o mână și frecat cu celălalt. Succesorii, cum ar fi Francis Hauksbee, a făcut îmbunătățiri care au oferit experimentatorilor, cu o sursă gata de electricitate statică. Astăzi este foarte dezvoltat descendentul  acestor mașini timpurii, generatorul  Van de Graaf , care este uneori folosit ca un accelerator de particule. Robert Boyle si-a dat seama că atracția și repulsia au fost reciproce și că forța electrică a fost transmisa  printr-un vid. Stephen Gray a facut o distincție între conductori și nonconductori. CF Du Fay a recunoscut două tipuri de electricitate, care Benjamin Franklin și Ebenezer Kinnersley din Philadelphia le-a numit mai târziu pozitive și negative.

Progres accelerat după borcanul Leyden, a fost inventat în 1745 de către Pieter van Musschenbroek. Borcanul  Leyden a stocat electricitate statică, care ar putea fi evacuata dintr-o dată. În 1747 William Watson a descărcat un borcan Leyden printr-un circuit, și înțelegerea dintre curent și circuitul acestuia a început un nou domeniu de experimentare. Henry Cavendish, prin măsurarea conductivității de materiale (a comparat șocuri simultane, a descărcarcat borcane Leyden prin materiale), și Charles A. Coulomb, prin exprimare matematica, atragerea de corpuri electrificate, a început studiul cantitativ de energie electrică.

Un nou interes actual a inceput cu inventarea bateriei. Luigi Galvani a observat (1786), care o descărcare de electricitate statică făcuta pe piciorul unei broaște. Experimentarea consecutivă a produs ceea ce a fost o celulă de electroni simpla folosind fluide ale piciorului ca un electrolit și mușchi ca un circuit și indicator. Galvani crezut că piciorul furnizează energie electrică, dar Alessandro Volta a gândit altfel, și el a construit un tip timpuriu de baterie, ca dovadă. Curentul continuu din baterie a netezit calea pentru descoperirea legii GS lui Ohm, cu privire la curent, tensiune (forta electromotoare), și rezistență, și de drept JP Joule de încălzire electrică. Legea lui Ohm și regulile descoperite ulterior de către GR Kirchhoff în ceea ce privește suma curenților și suma tensiunilor într-un circuit sunt mijloacele de bază de a face calcule de circuit.

În 1819 Hans Christian Oersted a descoperit că un câmp magnetic înconjoară un fir de curent electric. În doi ani, André Marie Ampère a pus mai multe legi electromagnetice în formă matematică, DF Arago a inventat electromagnetul, și Michael Faraday a inventat o formă brută de motor electric. Aplicarea practică a unui motor a trebuit să aștepte 10 de ani, cu toate acestea, până la Faraday (și mai devreme, independent, Joseph Henry) a inventat generatorul electric cu puterea unui motor. La un an după apropierea de laboratorul lui Faraday , Hippolyte Pixii a construit un model condus de mana. De atunci inginerii au preluat de la oamenii de stiinta, si o dezvoltare lentă a urmat, stațiile de prima putere au fost construite 50 de ani mai tarziu.

In 1873 James Clerk Maxwell a început o altă cale de dezvoltare cu ecuații care descriu câmpul electromagnetic, iar el a prezis existența undelor electromagnetice care călătoresc cu viteza luminii. Heinrich R. Hertz a confirmat această predicție experimentala, și Marconi în primul rând a făcut uz de aceste valuri în curs de dezvoltare cu radioul (1895). John Ambrose Fleming a inventat (1904) diodele, redresoare vid tub ca un detector de radio Marconi. Trei ani mai târziu, Lee De Forest a făcut dioda într-un amplificator prin adăugarea unui al treilea electrod . Înțelegerea teoretică a devenit mult mai completa în 1897 cu descoperirea de electroni de către JJ Thomson. În 1910-1911 Ernest R. Rutherford și asistenții săi au aflat de distribuția de încărcare în atom. Robert Millikan măsurat taxa pe un singur electron in 1913.

 Acum stiti cine a inventat curentul electric. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

2 COMENTARII

comments user
STEFAN

pot face un aparat ce furnizeaza curent electric fara nici un cost

comments user
scantei tudorel

bravo stefane …dar este bine sa ne dai mai multe amanunte fara a dezvalui secretul inventiei …..si eu pot produce energie electrica din cateva monede de 10 bani , plus folia de aluminiu de la pachetele de tigari si voi obtine fireste energie de doi bani .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.