Cine a inventat costumul de scafandru?

Cine a inventat costumul de scafandru?

Costumul de scafandru
Costumul de scafandru

Costumul de scafandru este o imbracaminte realizata pentru a proteja scafandrul de mediul subacvatic. Un costum poate incorpora si o alimentare cu aer, dar in majoritatea cazurilor se refera doar la imbracamintea protectiva purtata de scafandru.

          Istoria costumului de scafandru

          Primul design al unui costum de scafandru a aparut in secolul XVIII. Doi inventatori englezi au dezvoltat primul costum de scafandru rezistent la presiune in anii 1970. John Lethbridge a construit un costum sigilat total pentru a ajuta in recuperarea de epave. Costumul consta intr-un butoi rezistent la presiune, umplut cu aer, cu un gemulet si doua manusi inchise ermetic. Costumul oferea scafandrului mai multa manevrabilitate pentru a putea indeplini cu succes lucrari subacvatice.

          Dupa testarea masinariei in iazul din curte, Lethbridge s-a scufundat la cateva epave: patru galioane “Oameni-de-razboi” englezesti, doua galioane spaniole si cateva galere. A devenit foarte bogat ca rezultat al recuperarilor sale. Una din cele mai cunoscute recuperari ale sale a fost epava olandeza “Slot ter Hooge” care s-a scufundat in apropiere de Madeira cu mai mult de trei tone de argint la bord.

          In acelasi timp, Andrew Becker a creat un costum de scafandru din piele cu o casca cu gemulet. Becker a folosit un sistem de tuburi pentru inspiratie si expiratie si si-a demonstrat functionalitatea costumului in Raul Tamisa din Londra, timp in care a ramas scufundat aproximativ o ora.

          Britanicul nascut german, Augustus Siebe, a dezvoltat costumul de scafandru standard in anii 1830. Dezvoltand imbunatatirile deja realizate de un alt inginer, George Edwards, Siebe a produs un design propriu – un costum de scafandru din panza etansat protivit pentru toata lungimea corpului si cu o casca pentru cap. Costumele ulterioare au fost realizate din panza impermeabila de catre Charles Mackintosh. De la sfarsitul anilor 1800 si pe aproape toata perioada secolului XX, majoritatea costumelor de scafandru standard consistau dintr-o bucata solida de cauciuc intre straturi de tesaturi diagonale tabacite.

          Costumele de scafandru din cauciuc au fost folosite in Al Doilea Razboi Mondial de oamenii-broasca italieni care le-au considerat indispensabile. Au fost fabricate de Pirelli si patentate in anul 1951.

          In combinatie cu aparatul autonom de respirat sub apa, costumul de scafandru este indispensabil pentru orice scafandru amator sau profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.