Cine a inventat casca de protectie?

Cine a inventat casca de protectie?

Cine a inventat casca de protectie

Cine a inventat casca de protectieCu totii stim ca protectia capului este foarte importanta, mai ales in sporturi extreme sau in activitati periculoase precum minerit, constructii etc. Casca de protectie ne poate oferi acea siguranta necesara penttru a ne putea desfasura munca fara emotii. Cu toate acestea, intrebarea este cine a inventat casca de protectie? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul castii de protectie si cat de importanta este siguranta omului.

Castile de protectie sunt folosite in diferite activitati. In activitati sprotive si recreationale precum curse de cai, fotbal american, hochei, cricket, baseball sau alpinism, in activitati periculoase cum sunt constructiile sau mineritul, iar in transport castile sunt folosite de motociclisti si de biciclisti. Exista si casti ceremoniale sau simbolice care nu au functii de protectie.

Nu se cunoaste cu exactitate cine a inventat casca de protectie, dar stim cu siguranta ca aceste metode de siguranta s-au folosit inca din antichitate. Cea mai veche folosinta a unei casti de protectie dateaza din anul 900 i.Hr. Soldatii asirieni au folosit coifuri de protectie pentru a se feri de loviturile sabiilor sau ale sagetilor in batalii. Coifurile erau fabricate din piele foarte groasa sau din bronz. Aceste coifuri sunt adevaratii stramosi ale castilor de protectie moderne. Si in zilele noastre, soldatii poarta casti de protectie fabricate din materiale plastice usoare, dar foarte rezistente.

Castile de protectie pentru pilotii de curse de masini au fost concepute pentru a-i ajuta pe soferi in cazul accidentelor. La inceput, pilotii au purtat casti fabricate din piele si ochelari, dar s-a observat ca aceste casti nu ii protejeaza pe piloti de arsuri. Castile din material rezistent, cu carapacea tare se foloseau deja inca din anii 1930 la cursele de motociclete, dar abia in anii 1950 s-au introdus casti asemantoare si in cursele de masini. La scurt timp dupa, aceste casti au devenit obligatorii in Formula Unu.

Castile de protectie pentru motocilisti au aparut in anul 1914, la cursele “Isle of Man TT”. Doctorul Eric Gardner a observat ca majoritatea pilotilor de motocicleta ajungeau in spital cu traume la cap, astfel a venit cu ideea de a realiza castile de protectie pentru curse. Desi la inceput, multi au respins aceasta inventie, organizatori si piloti laolalta, Gardner a produs 94 de casti pe care a reusit sa le faca obligatorii pentru cursele de motociclete. Dupa cursa in premiera cu casti de protectie in 1914, s-a raportat ca nu a avut loc nici un incident care sa se soldeze cu contuzii grave la cap.

Biciclistii folosesc si ei casti de protectie, dar sunt folosite mai mult la curse decat in viata de zi-cu-zi. Multi nu poarta casti de protectie atunci cand ies la plimbare cu bicicleta, dar este indicata purtatea castii pentru motive de siguranta. Nu este obligatorie purtarea castii la biciclisti in trafic, in schimb motociclistii sunt obligatii de lege sa poarte casca de protectie in trafic.

In fotbalul american, castile de protectie au aparut in jurul anului 1896, dar nu se stie cu exactitate cine le-a inventat. Erau fabricate din piele foarte groasa si erau asemanatoare cu cele create pentru pilotii de aeronave. In anii 1950, aparitia polimerilor au incheiat era pieilor, iar cei de la “NFL” (National Football League) au recomandat si o masca pentru protectia fetei si a maxilarului. Asfel, s-au redus foarte mult numarul de accidentari in acest sport.

In minerit si in constructii, castile sunt asemanatoare si sunt esentiale pentru siguranta muncitorilor. Acestia sunt obligati sa le poarte tot timpul pe santiere sau in mine, dar si administatorii sau vizitatorii trebuie sa poarte casti de protectie pe timpul inspectiei sau vizitei.

Soldatii poarta casti inca din antichitate. Chiar daca la acea vreme se numeau coifuri, se foloseau in aceleasi scopuri. In zilele noastre, castile sunt realizate din materiale usoare, dar foarte rezistente, facut special pentru a impiedica gloantele sau srapnelele sa atinga capul.

Din 1990, majoritatea castilor de protectie sunt realizate din rasina sau plastic, ce pot fi intarite cu fibre aramidice. Fie ca sunt pentru biciclisti, motocilcisti, piloti de curse sau piloti de aeronave, sportivi sau muncitori, cu totii poarta casca de protectie dintr-un singur motiv – sigurnata.

Acum ati aflat cine a inventat casca de protectie si in cate domenii si-a gasit aplicatii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.