Cine a inventat detectorul de fum?

Cine a inventat detectorul de fum?

Cine a inventat detectorul de fum

Cine a inventat detectorul de fumUn sistem de siguranta folosit in multe case. Este folositor in caz de incendiu si ofera o siguranta celor din casa. Este vorba de detectorul de fum, un aparat, astazi obisnuit in multe case, dar extrem de important. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat detectorul de fum? Cine este cel care a adus un plus de siguranta in casele noastre? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul detectorului de fum si care este povestea inventarii acestuia.

Detectorul de fum, numit si alarma de fum este un dispozitiv ce detecteaza fumul, de obicei un indicator al focului. Aparatele comerciale, industriale trimit un semnal, in cazul in care detecteaza fum, unui sistem de alarma de incendiu, pe cand cele folosite in casa pornesc o alarma auditiva sau vizuala in detector.

Istoria detectorului de fum incepe cu inventatorul american Francis Robbins Upton. El a inventat prima alarma de incendiu electrica in anul 1890. Era coleg cu Thomas Edison si exista dovezi ca acesta l-ar fi ajutat in inventia lui.

George Andrew Darby din Birmingham, Anglia, a brevetat, in anul 1902, primul detector de caldura si detector de fum electric. La sfarsitul anilor 1930, fizicianul elvetian Walter Jaeger a incercat sa inventeze un detector de gaz otravitor, dar, dintr-o simpla eroare, a inventat un nou detector de fum, care a deschis un drum spre detectoarele de fum moderne.

Totusi, preturile detectoarelor de fum erau prea mari pentru ca oamenii sa-si permita asemenea aparate. In anul 1965, Duane D. Pearsall a inventat primul detector de fum cu adevarat accesibil pentru toti. Acest aparat era alimentat de o baterie ce putea fi instalata si inlocuita cu usurinta. Prima productie in masa a inceput la compania lui Pearsall, “Statitrol Corporation” din Lakewood, Colorado. Aparatele erau fabricate din otel rezistent la foc si aveau forma asemenea unui stup de albine.

Detectoarele de fum comerciale si industriale sunt conectate la alarmele de securitate sau la panourile de control. Aceste tipuri de detectoare sunt mai scumpe decat cele gasite in case. Aparatele sunt conectate la panoul de control principal care are alti senzori ce se activeaza in caz de incendiu. Senzorii sunt conectati la alte aparate ce elibereaza semnale si ordinele de evacuare precum si alerteaza departamentul de pompieri.

Este indicat sa se instaleze cate un detector de fum in fiecare camera din casa pentru a putea preveni riscul de incendiu. De-a lungul timpului, detectoarele de fum au fost considerate ca posibile alarme false, deoarece in bucatarie se gateste, iar fumul era perceput de detector ca o posibila amenintare. Totusi, in ultimii ani s-au adus imbunatatiri, iar noile detectoare au venit cu metode de a distinge tipurile de fum.

Eficienta detectoarelor de fum nu a trecut neobiectata. S-au ridicat intrebari in cazul abilitatii aparatelor de a alerta persoanele cu deficiente de auz, desi s-au inventat metode vizuale si chiar tactile de a alarma persoanele.

Desi istoria detectoarelor de fum nu este fara probleme, aceste aparate au devenit obisnuite in majoritatea caselor americane si a castigat popularitate si in celelalte parti ale lumii.

Acum ati aflat cine a inventat detectorul de fum si ce importanta are acesta pentru siguranta caselor si a oamenilor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.