Cine a inventat lacatul?

Cine a inventat lacatul?

Cine a inventat lacatul
Cine a inventat lacatul

Lacatul

Una din cele mai cunoscute metode de a tine incuiata o usa, o cutie, un lacas este lacatul. Il folosim si astazi pentru a tine in siguranta anumite lucruri sau pentru a incuia anumite incaperi. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat lacatul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul lacatului si de ce este o inventie atat de importanta.

Lacatul este o incuietoare portabila alcatuit dintr-un corp ce contine un mecanism care se incuie cu o cheie si o toarta cu doua belciuge, unul prins in parte fixa si unul in partea mobila obiectului ce trebuie inchis. Este folosit pentru a proteja bunurile impotriva vandalismului, furtului sau a utilizarii neautorizate.

Istoria lacatului

Exista lacate ce dateaza Epocii Romane 500 i.Hr – 300 d.Hr. Se cunoaste ca acestea erau folosite in acele vremuri de catre comerciantii ce strabateau vechile rute comerciale catre Asia si China.

Lacatele au fost folosite in China pe la sfarsitul Dinastiei Estice Han (25 – 220). Erau realizate din bronz, alama, argint sau alte materiale, bronzul fiind materialul cel mai folosit pentru lacatele chinezesti timpurii. Conform relatarilor lui Hong-Sen Yan, directorul Muzeului National de Stiinta si Tehnologie, lacatele chinezesti timpurii erau in mare parte incuietori operate cu chei, dar existau si cateva incuietori fara cheie care foloseau combinatii de litere.

Incuietorile de la afumatorile din Anglia erau formate din fasii de fier forjat si aveau mecanisme simple cu zavor. Acestea incuietori ofereau putina protectie impotriva intrarilor fortate. Contemporane cu lacatele de afumatori si originare din zonele slave ale Europei sunt lacatele cu “cheie surub” ce se deschideau cu o cheie elicoidala care era infiletata in gaura cheii. Cheia tragea zavorul contra unui arc puternic si deschidea lacatul. Lacatele care ofereau mai multe variatii de chei au dus la disparitia lacatelor cu surub.

Pe la mijlocul secolului XIX, lacatele in stil “scandinav” sau lacatele “Polhem”, inventate de inventatorul suedez Christopher Polhem, au devenit o alternativa mai sigura a raspanditelor lacate pentru afumatori si cele cu surub. Aceste lacate aveau un corp din fonta care era incarcat cu o stiva de discuri rotative. Fiecare disc avea un decupaj central pentru a permite trecerea cheii prin ele si doua santuri crestate pe marginile discurilor. Compania “McWilliams” a primit un patent pentru aceste lacate in anul 1871. Lacatele “scandinave” au fost atat de populare incat “JHW Climax & Co.” din Newark, New Jersey a continuat sa le produca pana in anii 1950. In zilele noastre, unele tari inca mai produc acest stil de lacat.

In jurul anilor 1870, producatorii de lacate au realizat ca puteau pune cu succes mecanismul lacatelor din fonta in carcase mai ieftine din alama sau otel. Desi erau mai fragile decat cele din fonta, aceste lacate erau mai atractive deoarece costau mai putin. In 1877, “Yale & Towne” a primit un patent pentru un lacat care avea in interior o stiva de parghii si avea o toarta care sarea afara atunci cand era deschis.

La inceputul anilor 1920, Harry Soref a fondat “Master Lock” cu realizarea primului lacat laminat. Acest lacat a fost popular pentru costurile reduse si rezistenta la impact. Astazi, multi producatori de lacate copiaza acest design foarte eficient si de succes.

Lacatul a ramas si in zilele noastre un obiect pentru siguranta foarte popular, folosit de majoritatea dintre noi pentru diferite masuri de securitate.

Acum ati aflat cine a inventat lacatul si de ce este o inventie atat de importanta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.