Cine a inventat oglinda?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat oglinda? Ei bine, oglinda isi are radacinile inca de la inceputul omenirii. Primii oameni obisnuiau sa isi priveasca reflexia in ape statatoare sau in apa adusa intr-un fel de vase primitive.
Primele oglinzi facute prin slefuirea unor roci cum ari fi obsidianul, o forma de sticla vulcanica. Dovezi ale existentei oglinzilor de obsidian au fost gasite in Anatolya (Turcia moderna), care datau de prin jurul anilor 6000 i.Hr. Au fost gasite oglinzi din cupru slefuit din 4000 i.Hr. in Mesopotamia si in Egipt datand din jurul anilor 3000 i.Hr. S-au gasit oglinzi din bronz din anii 2000 i.Hr.
Se presupune ca Statuia “Venus din Milo” tinea intr-una din maini o oglinda, de asemenea, ca Ahrimede ar fi folosit oglinzi pentru a redirectiona razele soarelui si pentru a incendia flota romana, insa se considera ca le-a folosit doar pentru a-i dezorienta cu ajutorul soarelui. Totodata, Farul din Alexandria folosea oglinzi pentru a directiona corabiile catre port. Se spune ca lumina se vedea si de la 50km departare.
Primele oglinzi de sticla au fost inventate de sticlarii din Murano in cursul secolului al XII-lea. In Venetia, cei care stiau secretele fabricarii oglinzilor si le divulgau, erau condamnati la moarte. Astfel, statul venetian a avut monopolul productiei de oglinzi pana la mijlocul secolului al XVII-lea.
Chimistul german Justus von Liebig este inventatorul oglinzii de sticla argintata. Fabricarea oglinzii se facea prin turnarea pe sticla a unui strat subtire de argint metalic pe care il obtinea dintr-un proces chimic de reductie de nitrat de argint. In zilele noastre, majoritatea oglinzilor se obtin prin depunere umeda de argint, un proces, mai eficient insa, deoarece stratul de argint metalic este mult mai subtire.
Oglinda, in ziua de azi, este peste tot: in casa, la birou, in posete, chiar si arhitectii folosesc oglinda in proiectele lor. O mare parte din viata, omul isi petrece timpul privindu-si reflexia in oglinda.
Acum stiti cine a inventat oglinda si cum a reusit inventatorul oglinzii sa faca aceasta descoperire. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts