Cine a inventat frigiderul?

Cine a inventat frigiderul?

Cine a inventat frigiderul

Cine a inventat frigiderulUnul din aparatele casnice indispensabile, frigiderul are un rol foarte improtant in vietile fiecaruia. Fara acesta nu am fi putut tine mancarea rece, s-ar fi aleterat, iar a doua zi am fi aruncat-o. Dar stiti cine a inventat frigiderul? Ei bine, istoria inventiei acestui aparat incepe inca de cand existau “cladirile reci”.

Inainte de a se inventa frigiderul, aceste “case reci” erau folosite pentru a stoca si pentru a tine alimentele reci in marea parte a anului. Erau amplasate langa lacuri sau incarcate cu zapada si gheata in timpul iernii. Metode naturale de racire se mai folosesc si azi. Scrugerea apei din topirea zapadei de peversanti este un mod convenabil de racire a bauturilor, iar pe timpul iernii se poate tine laptele prosapat doar prin a-l tine in aer liber.

William Cullen proiecteaza un mic aparat frigorific in anul 1755. Cullen a folosit o pompa pentru a crea vid intr-un recipient cu dietil eter, care apoi fiert, absorbea caldura din aer. Experimentul a creat chiar si o cantitate mica de gheata, dar la acel moment nu avea nici o aplicatie practica.

In 1805, Oliver Evans descrie un ciclu inchis al refrigerarii prin compresia vaporilor pentru eterul aflat in vid. In anul 1820, Michael Faraday lichefiaza amoniac si alte gaze folosind preiuni ridicate si temperaturi scazute, iar in 1834, Jacob Perkins construieste primul sistem de refrigerare prin compresia vaporilor fuctional. Era un ciclu inchis care putea functiona continuu.

James Harrison breveteaza, in 1856, primul sistem practic de refrigerare prin compresie de vapori folosind eter, alcool sau amoniac. El a construit primul aparat mecanic de produs gheata in 1851, iar in 1854, a construit primul aparat comercial. De asemenea, a introdus aparatele de refrigerare pentru fabrici de bere si abatoare si pana in anul 1861, avea deja 12 aparate in functiune.

In 1860, Ferdinand Carre breveteaza primul sistem de refrigerare prin absorbtie de gaze folosind amoniac in stare gazoasa dizolvat in apa. O metoda imbunatatita a lichefierii gazelor este inventata si patentata de Carl von Linde in anul 1876. Procesul a facut posibila utilizarea gazelor precum amoniac, dioxid de sulf sau clorura de metil ca agenti frigorifici si au fost folosite in aceste scopuri la scara larga pana in 1920.

Primele frigidere pentru uz casnic au fost inventate de Fred W.Wolf in anul 1913, modele constand dintr-o unitate care se monta pe partea superioara a unei cutii de gheata. In 1914, Nathaniel B.Wales introduce ideea pentru o unitate de refrigerare electrica. Un frigider de sine statator l-a inventat Alfred Mellowes in 1916. Acesta avea un compresor in partea de jos a dulapului. In 1922 se naste frigiderul cu absorbtie inventat de Baltazar von Platen si Carl Munters, fiind un succes mondial, comercializat de Electrolux. Carl von Linde a fost primul care si-a brevetat un frigidder practic si compact.

Din pricina toxicitatii si al pericolului la care erau expusi oamenii in urma scurgerilor de dioxid de sulf sau formiat de metil de la frigidere, in jurul anului 1920, se introduce freonul, considerat ca o alternativa de siguranta fata de celelalte substante.

In zilele noastre, frigiderele sunt mult mai sigure, mult mai eficiente, prietenoase cu mediul si cu preturi accesibile, fiind o necesitate in casele noastre.

Acum stiti cine a inventat frigiderul si cum acesta ne-a schimbat modul de viata. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.