Cine a inventat ceasul desteptator?

Cine a inventat ceasul desteptator?

Cine a inventat ceasul desteptator
Cine a inventat ceasul desteptator

Ceasul desteptator

Ceasul care ne ajuta sa ne trezim dimineata, mai exact ceasul desteptator a fost inventat din nevoia de a avea un obiect care sa ne dea desteptarea. Este o inventie cu adevarat folositoare in viata omului, oferind acel ajutor dimineata pentru a ne trezi. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat ceasul desteptator? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul ceasului desteptator si cat de populara este aceasta inventie.

Ceasul desteptator este un ceas realizat pentru a trezi o persoana la o ora specifica. Principala utilitate ale acestor ceasuri este de a trezi oamenii din somnul lor de peste noapte sau din somnul scurt de peste zi, uneori fiind folosite si pentru a reaminti anumite lucruri. Majoritatea folosesc sunete, iar unele folosesc lumina drept metoda de desteptare. Unele ceasuri folosesc senzori pentru a identifica daca o persoana este intr-un stadiu de somn mai usor, pentru a evita trezirea cuiva care este intr-un somn adanc. Pentru a opri un ceas desteptator, trebuie actionat un buton sau o maneta de pe ceas. Majoritatea alarmelor se opresc automat daca sunt lasate pentru un anumit timp in functiune.

Istoria ceasului desteptator

Se spune ca filosoful grec Plato (428 – 348 i.Hr.) ar fi detinut un ceas cu apa care avea o alarma similara cu sunetul unei orgi cu apa, pe care il pregatea noaptea, posibil pentru a semnala inceputul cursurilor sale in zori. Inginerul si inventatorul elen, Ctesibius (285 – 222 i.Hr.), a montat pe clepsidra sa un cadran si un indicator pentru a putea urmari timpul si a adaugat un sistem elaborat de “alarma” care putea functiona fie prin lovirea unui gong cu margele, fie prin suflarea unor trompete.

Retorul crestin, Procopius, a descris in detaliu, in anul 529, un ceas cu lovire complex din orasul sau natal, Gaza, care avea un gong ce batea in fiecare ora si figurine ce se miscau mecanic ziua si noaptea. In China, un ceas cu lovire a fost conceput de calugarul budist si inventator, Yi Xing (683 – 727). In secolele X si XI, inginerii chinezi, Zhang Sixun si Su Song au integrat mecanismele ceasurilor cu lovire in ceasuri astronomice.

Incepand cu secolul al XIV-lea, turnurile cu ceas din Europa de Vest erau capabile sa bata la ore fixe in fiecare zi. Cel mai timpuriu dintre acestea a fost descris de scriitorul florentin, Dante Alighieri, in anul 1319. Cel mai popular turn cu ceas inca in picioare probabil este turnul din Piata Sfantul Marcu din Venetia. Acesta a fost ansamblat in anul 1493 de catre faimosul ceasornicar Gian Carlo Rainieri din Reggio Emilia. In anul 1497, Simone Campanato a turnat clopotul cel mare, cu o inaltime de de 1,56 metri si un diametru de 1,27 metri, care a fost asezat in varful turnului unde era lovit alternativ de cei “Due Mori” (Doi Mauri), doua statui de bronz de 2,60 metri inaltime, care manuiau cate un ciocan.

Ceasurile desteptatoare mecanice au aparut in Europa in jurul secolului XV. Un ceas desteptator a fost inventat in anul 1787, de catre Levi Hutchins din New Hampshire, SUA. Acest dispozitiv era realizat doar pentru el insusi, fiind progamat sa sune doar la ora 04:00 in fiecare dimineata, pentru a se pregati de munca. In anul 1847, inventatorul francez, Antoine Redier a patentat primul ceas desteptator reglabil. Primul ceas desteptator cu radio a fost inventat de catre James F. Reynolds, in anii 1940.

Ulterior, au aparut ceasurile digitale, cu diferite functii, care faceau mai usoara utilizarea acestora. Aceste ceasuri se mai folosesc si astazi, fiind operate fie cu baterii, fie sunt conectate la curent electric.

In zilele noastre, ceasurile desteptatoare sunt implementate ca aplicatii in telefoanele moderne sau chiar in noile televizoare. Indiferent pe care il folosim, ceasul desteptator indeplineste una din cele mai importante functii ale unei inventii si anume desteptarea din somn. Cu siguranta, cu totii detinem un ceas desteptator in casele noastre, daca nu chiar avem aplicatia pe telefoane, astfel purtand ceasul cu noi.

Acum ati aflat cine a inventat ceasul desteptator si cat de popular este acesta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.