Cine a inventat aerul conditionat ?

Cine a inventat aerul conditionat ?

Aer conditionat

Cine a inventat aerul conditionatInca de la inceputul varstei industriale, omul a crezut ca sunt sute de moduri de a pacali natura.  Si din cele o suta de ori, omul  a reusit in mai mult de 99 de ori. Clima si vremea au fost aduse impreuna, ca o simfonie pe care omul o doreste sa o auda.  Aerul conditionat este numele metodei stintifice care sfideaza soarele indisciplinat, iernile friguroase si umiditatea aerului. Odata, un autor SF Robert Heinklein a spus  „Clima este ceea ce astepti, vremea este ceea ce ai”. Intr-adevar, cu aerul conditionat vom obtine ceea ce ne asteptam.

Ceea ce stim este ca aerul conditionat este  mai degraba o tehnologie inovatoare si unica, diferite tehnici de dezumidificare si de racire a aerului , au fost intodeauna practicata in diferite parti ale lumii. In 1800, un om a fost aproape sa inventeze un aparat de aer conditionat. Inventatorul britanic Michael Faraday a aflat ca amoniacul in curs de comprimare si lichifiat poate ajuta la racirea aerului. Mai tarziu, pe aceleasi linii, John Gorrie, in anul 1841,  a descoperit ca aceeasi tehnologie de comprimare ar putea fi utilizata in spitalul sau din Florida. Folosind aceasta tehnologie el a creat gheata pastrand aerul placut in saloanele pacientilor. Spre deosebire de Faraday, Gorrie nu sa oprit la simpla descoperire si a continuat experimentele sale cu o noua tehnologie gasita. El a fost foarte aproape sa inventeze primul aparat de aer conditionat ,dar, din pacate primul prototip a avut scurgeri si a rezultata a fi un esec. Gorrie asigura unele fonduri si in cele din urma brevetul a fost aprobat in anul 1851. Pentru „norocul lui tare” , partenerul sau de finantare a murit si la lasat cu visul spulberat pentru a realiza aerul conditionat. Gorrie a murit in 1855 si cu el odata , stiinta aerului conditionat pentru urmatorii 50 de ani.

Din noua au inceput lucrarile de stiinta la aerul conditionat, si primul aer conditionat a fost proiectat in 1902. Acesta a fost proiectat in scopuri industriale. Inventatorul sau Willis Carrier a folosit bobinele pentru a controla umiditatea din aer si , in acelasi timp, a mentine aerul placut intr-o incapere. Aceasta sa intamplat la un an dupa ce Carrier a absolvit un masterat in inginerie la Universitatea Cornell. El si-a dat seama ca l-ar putea face fericit pe  proprietarul tipografiei Brooklyn  prin bobinele sale de aer conditionat. Aceste bobine au creat un mediu stabil in care putea fi posibila imprimarea cu patru culori.

Fericit cu acest succes pentru primul sistem , Carrier a stabilit fabricarea in masa a aerului conditionat. Termenul de aer conditionat a fost inventat de catre Stuart W. Cramer, in anul 1906. El era din Charlotte, Carolina de Nord si a gasit modalitatea de a putea adauga umiditate aerului in instalatiile sale textile.

Primul aparat de aer conditionat a fost voluminos, producea zgomote uriase si scotea afara substante chimice toxice. Aceste toxine si anume, amoniac, clorura de metil si propan, au fost inflamabile si cand se cauzau scurgeri avea efecte fatale in atmosfera si chiar la vieti omenesti.  In 1928, un aparat de aer conditionat a fost construit folosind freon, care a fost considerat mult mai sigur pentru om, desi a fost periculos pentru mediu. Thomas Midgley a fost inventatorul acestui freon cu aer conditionat. In 1930 cele mai multe sali de teatru  au utilizate cu cu tehnologie de racire si chiar in timpul Marii Depresiuni, oamenii se puteau bucura de aerul rece artificial. Sistemul care a fost utilizat in salile de teatru a fost produs de catre Carrier si a fost vandut la preturi ridicate variind de la 10.000 $ la 50.000 $.

Aerul conditionat a fost un lux limitat la sectiuniile societatii bogate , dar care a fost doar la inceputul anilor 1930 si 1940. Lent cu pasi de echilibru, aerul conditionat a intrat in lumea si sa cerut sefiilor  sa ofere angajatiilor lor confortul cu aer conditionat. Valul de aer conditionat sa raspandit in intreaga lume  si cu 1957, cele mai multe birouri erau dotate cu aer conditionat.  Cu inceputul anilor 1980 , America era cea mai mare consumatoare de aer conditionat. In viitorul apropiat , putem spera sa vedem cele mai bune aparate de aer conditionat cu caracteristici dstinctive si o tehnologie sofisticata.

Acum stiti cine a inventat aerul conditionat. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.