Cine a inventat pompa de apa?

Cine a inventat pompa de apa?

Pompa de apa manuala

Pompa este una din cele mai vechi inventii ale civilizatiei si, tinand cont de folosirea zilnica a acesteia, ar putea fi si una din cele mai importante. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat pompa de apa? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul pompei de apa si cand a aparut aceasta inventie.

Pompa de apa manuala

          Pompa de apa este este un dispozitiv care conduce apa dintr-un loc intr-altul prin actiune mecanica. Pompele opereaza printr-un mecanism (de obicei prin piston sau rotativ) si consuma energie pentru a realiza lucru mecanic prin conducerea lichidului. Aceste dispozitive opereaza prin mai multe surse de energie inclusiv operatie manuala, electricitate, motoare sau putere eoliana si sunt disponibile in diferite marimi, de la cele pentru folosinte microscopice in aplicatii medicale pana la pompele mari industriale.

          Istoria pompei de apa

          Inca de la inceputul timpului a existat nevoia de a impinge, de a trage sau de a ridica apa dintr-un loc intr-altul. Este considerat ca prima pompa a aparut in Mesopotamia anului 3000 i.Hr. Fizica primei pompe cunoscute era simpla. Aceasta era de fapt o cumpana, o prajina de lemn suspendata asezata langa apa, cu o contragreutate la un capat si cu o galeata la celalalt. Cand prajina era ridicata, contragreutatea ajuta la ridicarea galetii pline cu apa, iar apa era turnata intr-o alta galeata sau o covata. Un sistem identic a fost descoperit si in Egiptul Antic, in jurul anului 2000 i.Hr.

          In jurul anului 500 i.Hr. au fost inventate trei pompe: o moara de apa cu vase atasate, o moara de apa cu compartimente pentru apa si un lant de galeti care era de fapt un lant ce trecea peste un scripete cu galeti atasate.

          In 200 i.Hr., inventatorul si matematicianul grec din Alexandria, Ctesibius, a inventat orga de apa, o pompa cu aer, cu valve la baza, un rezervor de apa intre acestea si un rand de tevi in partea de sus. Cilindrul folosea un piston la varf pentru a realiza un vid si pentru a trage apa prin valve. Acesta este principalul design pentru pompele cu piston, pompele manuale fiind bazate pe acelasi principiu. In aceasi perioada Arhimede si-a lasat si el amprenta in istorie. Pompa cu surub a lui Arhimede este considerata ca fiind una din cele mai mari inventii ale tuturor timpurilor si este inca folosita si in zilele noastre pentru pomparea lichidelor si solidelor granulate atat in lumea industrializata cat si in tarile inca nedezvoltate unde a fost preferata pentru irigatii fara pompe electrice.

          Pompa centrifuga este actionata cu ajutorul unui motor, iar mecanismul interior produce o aspriatie pentru a trage apa. Aceasta pompa a fost inventata de catre Denis Papin la sfarsitul anilor 1600. In anul 1698, Thomas Avery a inventat o pompa care opera pe abur pentru a crea un vid pentru a trage apa.

          Inca din anii 1940 pompele cu flux axial au fost folosite pentru compresoarele din motoarele cu reactie. Pompele cu jet sunt folosite in fantani cu adancimi mai mari de 200 de metri. Pompele electromagnetice sunt folosite pentru a conduce lichide conductoare si pot suporta temperaturi extrem de ridicate. Acest tip de pompa este folosit pentru reactoarele nucleare.

          Pompele mecanice servesc unei largi game de aplicatii precum pomparea fantanilor de apa, filtrari de acvarii, de iazuri si aerare. Dar pe langa acestea, poate cea mai importanta aplicatie este pomparea apei potabile pentru oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.