Cine a inventat parchetul?

Cine a inventat parchetul?

Cine a inventat parchetul
Cine a inventat parchetul

Parchetul

V-ati intrebat vreodata cine a inventat parchetul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul parchetului si care este povestea din spatele acestei inventii.

Parchetul este un mozaic geometric din bucati de lemn folosit pentru efect decorativ. Cele doua utilizari principale al parchetului sunt modelele de furnir de pe mobilier si modelele pentru podele. Sabloanele parchetului sunt in intregime geometrice si unghiulare (patrate, triunghiuri, romburi). Cel mai popular sablon de parchet folosit pentru podele este modelul spic.

Istoria parchetului

In anul 1625, majoritatea caselor europene nu aveau podele de lemn. Podelele erau realizate din pamant batucit, iar vizitatorii trebuiau sa-si curete pantofii la intrare pentru a preveni umezirea sau prafuirea podelelor naturale, depinzand de conditile meteo. Etajul, care isi puteau permite casa cu etaj, aveau grinde de lemn si podele din scanduri foarte late de stejar sau ulm.

Era Baroca (1625 – 1714) a cunoscut pentru prima data parchetul, incepand cu francezii. Design-uri iluzioniste in 3D erau realizate prin amplasarea bucatilor de lemn taiate manual, dupa se razuia surplusul de lemn de deasupra, se freca cu nisip, se baituia si se lustruia. Astfel de parchet se gasea doar in casele de nobili si in casele regale. Aceste modele de parchet se pot gasi in Palatul de la Versailles si au fost notate de catre arhitectul suedez, Daniel Cronstrom, trimis in anul 1693 sa observe si sa invete cat mai multe despre artele decorative pariziene.

Abundenta de lemn din America de Nord a facut ca podelele de lemn sa devina comune in Era Coloniala (1607 – 1780). Aceste podele nu erau nici slefuite, nici finisate, deoarece erau din pin moale si erau lustruite natural de generatile de colonisti care calacau pe ele.

Podelele de lemn au ramas populare pana in anii 1930, cand aparitia covoarelor a adus un nou stil in casele oamenilor. Pentru o perioada, s-a crezut ca podelele de lemn vor disparea deoarece se parea ca acoperirea lor cu covoare era cea mai buna alegere. Totusi, la inceputul anilor 1980-90, s-a dezvoltat un nou interes pentru parchet. Odata cu tehnicile noi de fabricare si folosirea unor materiale mai durabile a aparut parchetul laminat, iar astfel a inceput o noua era a industriei de fabricare a podelelor de lemn. Astazi, sunt multe stiluri de parchet din care putem alege si sunt accesibile tuturor.

Parchetul se foloseste pentru realizarea terenurilor de baschet. Una din cele mai cunoscute podele de parchet este folosita de cei de la “Boston Celtics” din campionatul NBA. Parchetul original a fost instalat pe “Boston Arena” in anul 1946, a fost mutat intact pe “Boston Garden” in 1952 si a fost folosit pana cand echipa s-a mutat pe “FleetCenter”(astazi “TD Garden”) in 1995. Podeaua a ramas intacta pana in anul 1998, cand sala “Boston Garden” a fost demolata, iar bucatile de parchet au fost taiate si vandute drept suveniruri. Cei de la “Celtics” joaca astazi pe parchetul din “TD Garden” ce combina sectiuni vechi si noi de parchet. In anul 2012, compania “Bona AB” a devenit sponsorul oficial NBA pentru ingrijirea podelelor de lemn.

Nu stim cu exactitate inventatorul parchetului, dar stim unde a aparut si stim cum a evoluat si putem spune ca parchetul a aparut din nevoia de infrumusetare arhitecturala a caselor noastre.

Acum ati aflat cine a inventat parchetul si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.