Cine a inventat termosul?

Cine a inventat termosul?

Cine a inventat termosul

Cine a inventat termosulCu ajutorul acestei inventii, putem cu usurinta sa ne bucuram de cafea, ceai sau orice alta bautura fierbinte, oricand si oriunde. Termosul ne ajuta sa mentinem bauturile calde sau, in unele cazuri, reci. Toate acestea ne fac sa ne intrebam cine a inventat termosul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul termosului si care este istoria acestui obiect interesant.

Termosul este un vas izolat care mentine temperatura lichidelor din acesta. Termosul este realizat din doua flacoane, plasate una in cealalta si unite la gat. Spatiul gol dintre cele doua flacoane este partial evacuat de aer, creand un vid partial care impiedica transferul de caldura prin conductie sau convectie. Termosurile sunt folosite pe plan intern pentru a mentine bauturile calde sau reci pentru perioade lungi de timp si in mai multe scopuri in industrie.

Cel care a proiectat si construit termosul este omul de stiinta scotian Sir James Dewar. Acesta a inventat termosul in anul 1892, ca rezultat al cercetarilor sale in domeniul criogeniei. Uneori termosul este denumit si recipientul Dewar in onoarea sa. In timp ce efectua experimente in determinarea caldurii specifice a paladiului, Dewar a realizat o camera de arama pe care a introdus-o intr-o alta camera pentru a mentine paladiul la temperatura dorita. A evacuat aerul dintre cele doua camere, creand un vid partial pentru a mentine temperatura continutului stabila. Din nevoia acestui recipient izolat, James Dewar a inventat flaconul vidat care a devenit un instrument important pentru experimentele chimice, dar si un element de uz casnic comun. Ulterior, flaconul a fost dezvoltat folosind materiale noi precum sticla si aluminiul, cu toate acestea, Dewar a refuzat sa-si breveteze inventia.

Design-ul lui Dewar a fost rapid transformat intr-un element comercial, in 1904, de doi fabricanti de sticla germani (unul dintre ei fiind Reinhold Burger), care au descoperit ca flaconul ar putea fi folosit pentru a pastra bauturile reci sau calde. Design-ul flaconului nu a fost niciodata patentat, dar cei doi germani au redenumit produsul “termos” si au cerut drepturile de nume si a produsului comercial. Mai tarziu, numele de termos a ramas pentru obiectul de uz casnic comun, iar recipientul vidat a ramas numele pentru diferite tipuri de experimente stiintifice.

Termosul sau recipientul vidat nu se foloseste doar la pastrarea bauturilor la temperatura dorita, ci si la depozitarea elementelor chimice precum nitrogen sau oxigen. De asemenea, este folosit pentru a depozita si alte elemente chimice pretioase cum ar fi heliu lichid.

Mentine temperaturile lichidelor, fie bauturi comune sau elemente chimice, pentru un timp indelungat. Termosul este, de ani de zile, un obiect de uz casnic important ce exista in toate locuintele din lume.

Acum ati aflat cine a inventat termosul si cat de importanta a fost inventia acestuia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.