Cine a inventat detergentul de vase?

Cine a inventat detergentul de vase?

Cine a inventat detergentul de vase
Cine a inventat detergentul de vase

Detergentul de vase

V-ati intrebat vreodata cine a inventat detergentul de vase? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul detergentului de vase si cum si-a castigat un loc in istoria inventiilor importante.

Detergentul este un surfactant sau un amestec de surfactanti cu proprietati de curatare in solutii diluate. Detergentul de vase se foloseste la curatarea vaselor si indepartarea grasimilor de pe acestea.

Istoria detergentului de vase

Sapunul a fost folosit pentru spalare pana in anul 1916, cand, din pricina Primului Razboi Mondial, a existat o criza de grasimi care necesitau la fabricarea sapunului. Deoarece era nevoie de un produs de curatare, s-au inventat versiuni sintetice care astazi sunt cunoscute sub denumirea de detergenti. De asemenea, a existat o miscare spre folosirea detergentilor deoarece era nevoie de un agent de spalare care sa nu lase reziduri asemenea sapunului, in special pe tesaturi. De la aparitia lor, detergentii au devenit produse comune pentru spalarea vaselor si a hainelor. In timp ce unii oameni foloseau cu regulalitate sapun, pana in 1953 majoritatea gospodariilor foloseau detergenti.

La descoperirea detergentilor, acestia erau realizati din sulfonati alchilnaftalen, care inca sunt folositi ca agenti de umezire. Detergenti cu catena liniara au fost produsi din sulfonarea alcoolilior cu catena liniara. Aceste substante au fost folosite ulterior in sampoane, iar detergentii imbunatatiti au devenit mult mai solubili in apa. Pana in 1950, majoritatea detergentilor foloseau o formula de benzina PT. In 1965, companiile au fost nevoite sa regandeasca formula folosita deoarece sulfatii si fosfati erau daunatori mediului.

De la inventarea primei masini de spalat vase in 1886, de catre Josephine Cochrane pana in anii 1950, masina de spalat vase nu a devenit atat de comuna in gospodariile oamenilor, neacordandu-se o atentie speciala detergentilor de vase. Cand masina de spalat vase a devenit un aparat comun, multi detergenti folositi in masinile de spalat automate contineau pigmenti si chimicale care lasau pete pe vase si pe peretii interiori ai masinilor.

In timp ce lucra pentru compania “Procter&Gamble”, Dennis W. Weatherby a inventat un detergent de o culoare galbena, cu un parfum de lamaie, ce putea fi folosit cu alte produse ce contineau inalbitor si nu lasa pete pe vase sau pe masina de spalat. In anul 1987, Weatherby a primit patentul pentru primul detergent de vase. Produsul a fost denumit “Cascade” si a devenit foarte rapid un brand cunoscut. Aceasta formula se foloseste si in zilele noastre, iar din 2010 se foloseste in detergentii de vase automati, cu parfum de lamaie, ce contin inalbitor.

“Cascade” a fost la inceput un detergent sub forma de pudra. Pana in anii 1990, au fost disponibile produse sub forma lichida sau de gel. Companiile au adaugat diferite parfumuri si coloranti pentru a schimba culoarea si mirosul detergentilor de vase. Din 2000 a existat o crestere in popularitate a produselor ce contin cantitati reduse de fosfati sau produse fara fosfati. Acestea au aparut din pricina cerintelor impuse companiilor de a produce detergenti puternici, dar care nu sunt daunatori mediului.

Desi detergentul de vase nu a castigat o mare popularitate in istorie, dezvoltarea acestuia precum si a masinii de spalat vase au avut un impact in industrie si au revolutionat modul in care sunt spalate vasele in gospodarii.

Acum ati aflat cine a inventat detergentul de vase si cum si-a castigat locul istorie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.