Cine a inventat uscatorul de rufe?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat uscatorul de rufe? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul uscatorului de rufe si cum a evoluat aceasta inventie de-a lungul timpului.
Uscatorul de rufe este, practic, un tip de sarma, de sfoara, o coarda intinsa intre doua puncte, in interiorul sau in exteriorul casei, pe care se intind rufele pentru a se usca.
Istoria uscatorului de rufe
Inventatorul uscatorului de rufe, a acelei coarde pe care se intind rufele, este necunoscut. Inca din cele mai vechi timpuri, de cand oamenii au inceput sa-si spele hainele la rau, acestea trebuiau uscate cumva. Unii le asezau pe pietrele incinse si le lasau la soare, altii le imbracau si le lasau sa se usuce pe ei. In orice caz, uscatorul de rufe nu a aparut pana in jurul anilor 1800. Se considera ca ideea de a folosi o franghie pentru a agata rufele apartine unei femei casnice care a “imprumutat-o” de la sotul ei navigator, observand ca pe vasul sau velele prinse de franghii stau in bataia vantului.
Uscatorul de rufe rotativ a fost inventat de australianul Lance Hill, in anul 1945, dar acesta a reusit sa-si patenteze inventia abia pe 22 martie 1956. Uscatorul “Hills Hoist” al lui Lance Hill era un uscator rotativ care avea un elevator ce putea fi pozitionat la inaltimea dorita. Hill a inventat uscatorul dupa ce s-a intors din razboi, iar nevasta lui l-a intrebat daca se poate gandi la o cale mai buna, mai ieftina si mai usoara de a usca hainele decat obisnuita sfoara de rufe.
Uscatorul de rufe electric este un aparat de uz casnic folosit pentru a elimina umezeala din haine si alte textile, in general, la scurt timp dupa ce acestea au fost spalate in masina de spalat rufe. Uscatoarele de rufe sunt formate dintr-un cilindru rotativ perforat inauntrul caruia circula aer incalzit pentru evaporarea umezelii. Folosirea acestor uscatoare de rufe electrice pot micsora hainele, de aceea majoritatea oamenilor inca folosesc metodele clasice de uscare in aer liber.
O “masina” de uscat rufe manuala a fost inventata in 1800 de catre francezul M. Pochon. La inceputul secolului XX, inventatorul american din Dakota de Nord, J. Ross Moore, a dezvoltat un uscator de rufe automat. Design-ul sau pentru un uscator operat electric a fost dezvoltat si lansat pe piata in anul 1938. In anii 1940, designer-ul industrial, Brooks Stevens, a inventat primul uscator de rufe electric cu geam de sticla.
Dulapul de uscat rufe este un dispozitiv electric realizat pentru a usca rufele asemenea uscatorului de rufe traditional cu franghie, dar intr-un mod mai rapid. Dulapurile de uscat rufe au fost realizate in special pentru rufele delicate care trebuie lasate la uscat intinse pe uscator. Se pot pune in dulapul de uscat chiar si paltoane, blanuri, cizme sau ghete.
Inca din anii 1980, dulapurile de uscat rufe erau prezente in spalatoriile europene, in special in Suedia. Fiind voluminoase, iar casele europenilor nefiind foarte incapatoare, dulapurile au fost introduse in facilitatile de spalatorie cu autoservire. In SUA, odata cu cresterea in dimensiuni ale caselor din ultimele decade, spalatoriile personale de acasa au crescut si acestea in dimensiuni si, totodata, in functionalitate. Pentru a indeplini cerintele pentru astfel de dispozitive, mai multi producatori de aparate de uz casnic au inceput sa vanda dulapuri de uscat haine in ultimii ani, astazi, un astfel de uscator nu depaseste dimensiunile unui frigider.
Uscatoarele de rufe clasice, cele pe care hainele se intind pe sarma, au cateva avantaje fata de celelalte uscatoare, dar, totodata si dezavantaje. Printre cele mai importante avantaje sunt: economisirea banilor, costurile de intretinere sunt mult mai mici, rufele nu se micsoreaza, materialele textile nu se deterioreaza. Dezavantajele majore sunt: timpul mai indelungat pentru uscarea rufelor, imposibilitatea uscarii rufelor in cazul vremurilor ploioase (daca folositi uscatorul de rufe de exterior), iar unii vecini ar putea considera intinderea rufelor inestetica.
Fie ca folosim uscatorul de rufe clasic, fie pe cele electrice, nevoia de a usca rufele intr-un mod corespunzator ne obliga sa folosim aceste inventii. Astfel, cu totii avem acasa un uscator pe care il folosim cu incredere.
Acum ati aflat cine a inventat uscatorul de rufe si cu a evoluat aceasta inventie odata cu tehnologia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts