Cine a inventat cuptorul cu microunde ?

Cine a inventat cuptorul cu microunde ?

Cine a inventat cuptorul cu microunde
Cine a inventat cuptorul cu microunde

Istoria cuptorului cu micounde

Cuptorul cu microunde este considerat a fi una dintre cele mai stralucite inventii ale rasei umane si sunt numeroase persoane care depun marturie pentru acest fapt. Nu numai ca este folosit pentru incalzirea alimentelor, ci si pentru pentru gatit, coacere, decongelare si chiar fierbere a apei. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat cuptorul cu microunde? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul cuptorului cu microunde si ce beneficii a adus in casele noastre.

Un cuptor cu microunde este un aparat de bucatarie ce incalzeste mancarea prin bombardarea cu radiatii electromagnetice intr-un spectru de microunde ce cauzeaza ca moleculele plarizate din mancare sa se roteasca si sa acumuleze energie termica intr-un proces denumit incalzire dielectrica.

Totusi, cuptorul cu microunde a trebuit sa treaca prin diferite etape pentru a atinge forma pe care o are astazi. La fel ca multe produse mari din istorie, cuptorul cu microunde este un produs al tehnologiei din trecut. Cuptorul cu microunde nu a venit ca rezultatul cuiva care a incercat sa gaseasca o cale mai buna si mai rapida pentru a gati.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a fost inventat magnetronul, un tub care producea microunde. Intre anii 1937 – 1940, fizicianul britanic, Sir John Turton Randall, impreuna cu o echipa britanica de fizicieni, au construit un magnetron pentru instalatiile radar ale armatelor britanica si americana, pe timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Accidental, cativa ani mai tarziu, s-a descoperit ca se poate gati cu microundele. Acest lucru s-a intamplat in timpul unui proiect de cercetare legate de radar in anul 1945. Dr. Percy Spencer, un inginer autodidact din Howland, Maine, angajat de cei de la “Raytheon Corporation”, a observat ceva foarte neobisnuit. El testa un nou tip de magnetron cand a descoperit ca bara de ciocolata din buzunarul lui sa topit. Intrigat, Spencer, a incercat un alt experiment, dar de data aceasta el a pus boabe de popcorn in apropierea tubului si, probabil, stand in picioare un pic mai departe, el a privit cu o sclipire inventiva in ochii lui ca floricelele de porumb pulverizate, au crapat si s-au imprastiat in tot laboratorul lui. In dimineața urmatoare, Spencer a decis sa puna un ou langa tubul de magnetron. Lui Spencer i s-a alaturat un coleg curios si ambii au privit cum oul a inceput să tremure, a explodat si a imprastiat galbenus de ou. Concluzia logica stiintifica a lui Spencer a fost ca bara de ciocolata topita, popcornul si oul explodat au fost toate atribuite expunerii la densitatea joasa a energiei microundelor. Astfel, in cazul in care un ou poate fi preparat atat de repede, de ce nu si alte alimente?

Inginerii au inceput sa lucreze la noua idee a lui Spencer, la dezvoltarea si rafinarea pentru utilizarea practica. Pe data de 8 octombrie 1945, compania “Raytheon” a depus un brevet pentru procesul de gatire cu ajutorul cuptorului cu microunde. Spencer a plasat un cuptor ce incalzea alimentele cu ajutorul microundelor intr-un restaurant din Boston pentru testare.

In anul 1947, compania a construit “Radarange”, primul cuptor cu microunde din lume. Acesta avea aproape 1,8 m inaltime, cantarea 340 kg, costa aproximativ 5.000 de dolari si consuma 3 kilowați, aproximativ de trei ori mai mult decat cuptoarele cu microunde de astazi. Un model comercial rapid, a fost introdus in 1954. Consuma 1600 W si s-a vandut intre 2000 – 3000 de dolari. “Raytheon” a licentiat tehnologia de la compania “Tappan Stove” in 1952. In anul 1965 cei de la “Raytheon” a achizitionat compania “Amana”. In 1967, compania a scos pe piata primul cuptor cu microunde pentru uz casnic, faimosul “Countertop Radarange”, la un pret de 495 de dolari, marcand inceputul utilizarii cuptoarelor cu microunde in bucatarii.

Pana in prezent, o piata in continua expansiune, a produs aparate cu un stil care sa fie pe gustul fiecaruia, cu dimensiuni, forme si culori pentru a se potrivi fiecarei bucatarii si preturi pentru fiecare buzunar. Astfel ca, in prezent, exista putine gospodarii lipsite de acest aparat multi-functional si este aproape obligatoriu ca aceste aparate sa faca parte din bucatariile moderne.

Acum stiti cine a inventat cuptorul cu microunde si cat de mult ne ajuta aceasta inventie in bucatarie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.