Cine a inventat rulmentul?

Cine a inventat rulmentul?

Cine a inventat rulmentul
Cine a inventat rulmentul

Rulmentul

V-ati intrebat vreodata cine a inventat rulmentul? Cine s-a gandit sa realizeze o inventie atat de simpla si, totusi, atat de eficienta? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul rulmentului si la ce foloseste aceasta inventie.

Rulmentul este componentul principal al unui lagar cu rostogolire. Scopul unui rulment este reducerea frecarii si suportul incarcaturilor radiale si axiale. Calea de rulare este formata din doua inele, unul interior si unul exterior, iar bilele de rulment din interiorul caii de rulare sunt cele care suporta incarcaturile.

Istoria rulmentului

Se pare ca inventia rulmentului, sub forma de cilindrii de lemn care suportau un obiect ce trebuia mutat, dateaza inca dinainte de inventarea rotii.

Desi se considera ca egiptenii au folosit un tip de rulmenti sub forma de trunchiuri de copac sub sanii, sunt totusi niste speculatii mai moderne. Acestea sunt deprinse din desenele din mormantul lui Djehutihotep, unde se observa ca oamenii muta blocuri masive de piatra pe sanii cu talpile lubrifiate cu un lichid care constituia un rulment plan.

Cel mai timpuriu exemplu al unui rulment rotativ este o bila de lemn ce suporta o masa rotativa, gasita printre ramasitele navelor romane “Nemi”, din Lacul Nemi din Italia. Epavele dateaza din jurul anului 40 e.n.

In jurul anului 1500, Leonardo da Vinci a incorporat rulmenti in design-ul sau ce reprezenta un elicopter. Era prima folosinta inregistrata a unui rulment intr-un design aerospatial. Totusi, Agostino Ramelli a fost primul care a publicat schite despre rulmenti.

Problema rulmentilor la acea vreme era ca bilele se atingeau una de cealalta cauzand frecare aditionala. Rulmentul cu bile izolate a fost descris pentru prima data de catre Galileo Galilei in secolul XVII. Primul rulment practic, cu bile izolate a fost inventat pe la mijlocul anilor 1740 de catre John Harison.

Primul brevet modern inregistrat pentru un rulment a fost acordat lui Philip Vaughan, un inventator si fierar britanic care a creat primul design pentru un rulment in Carmarthen, Wales, in anul 1794. Acesta a fost primul design modern de rulment cu bila mergand de-a lungul unui canal intr-un asamblu cu osie.

Jules Suriray, un mecanic de biciclete parizian, a proiectat primul rulment radial in anul 1869, pe care l-a aplicat bicicletei lui James Moore, cu care a si castigat prima cursa de biciclete din lume, Paris-Rouen, in noiembrie 1869.

In zilele noastre, rulmentii sunt folositi in multe aplicatii care includ o componenta rotativa. Exemplele include rulmetni de mare viteza in freze dentare, reulmenti aerospatiali in “Mars Rover”, la cutiile de viteze, rotile de la automobile, in sisteme de aliniament optic si la biciclete.

Acum ati aflat cine a inventat rulmentul si la ce folosim aceasta inventie simpla, dar importanta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.