Cine a inventat masina de spalat vase?

Cine a inventat masina de spalat vase?

Cine a inventat masina de spalat vase
Cine a inventat masina de spalat vase

Masina de spalat vase

V-ati intrebat vreodata cine a inventat masina de spalat vase? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul masinii de spalat vase si cum a devenit aceasta inventie un obiect electrocasnic comun in zilele noastre.

Masina de spalat vase este un dispozitiv mecanic folosit pentru spalarea vaselor si a tacamurilor. Spre deosebire de spalarea manuala, ce in mare parte se bazeaza forta fizica pentru frecarea vaselor pentru a indeparta grasimile, o masina de spalat vase curata prin pulverizarea vaselor cu apa fierbinte. Dupa spalare, incepe cilcul de stoarcere a vaselor cu ajutorul unor pompe ce absorb apa, dupa care incepe procesul de uscare printr-un tub care sufla aer cald pe vase.

Istoria masinii de spalat vase incepe cu primele rapoarte despre o masina de spalat mecanica patentata in SUA in anul 1850, de catre Joel Houghton. Dispozitivul era operat manual, dar era lent si nu era fiabil. Un alt brevet a fost acordat lui L.A. Alexander in anul 1865, dar masina lui de spalat nu era practica si nu a fost acceptata de public.

Prima masina de spalat vase fiabila, operata manual, a fost inventata in anul 1887, de catre Josephine Cochrane si a fost prezentata la Targul Mondial de la Chicago din 1893. Cochrane era o femeie bogata si nu trebuia sa spele ea vasele, dar a relatat ca a inventat masina de spalat vase deoarece servitorii ei ii tot ciobeau vasele de portelan.

In anul 1924, William Howard Livens a inventat o masina de spalat mai mica, ideala pentru folosirea domestica. A fost prima masina de spalat vase moderna si avea o mare parte din elementele de design pe care le au modelele din zilele noastre. Elementele de uscare au fost adaugate modelului lui Livens in anul 1940.

Cu toate aceastea, modelul lui Livens nu a fost un succes comercial, iar masinile de spalat vase au avut succes in vanzari abia in perioada postbelica, in anii 1950 si erau vandute mai mult celor bogati. Initial, masinile de spalat au fost vandute ca si unitati electrocasnice de sine statatoare, dar odata cu noile modernizari in bucatarie, au inceput sa fie fabricate in forme si marimi standard si au inceput sa fie vandute ca un modul al mobilei de bucatarie impreuna cu alte electrocasnice.

In 1970, masinile de spalat erau deja aparate electrocasnice comune in resedintele domestice din America de Nord si in Europa Vestica, iar in anul 2012, mai mult de 75% din casele din SUA si Germania aveau deja masini de spalat vase.

Masina de spalat vase a fost inventata ca rezultat la nevoia de a reduce munca fizica depusa, acum fiind un aparat tot mai comun in multe case din intreaga lume si de neinlocuit.

Acum ati aflat cine a inventat masina de spalat vase si cum a devenit aceasta inventie atat de populara. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.