Cine a inventat jaluzelele?

Cine a inventat jaluzelele?

Cine a inventat jaluzelele
Cine a inventat jaluzelele

Jaluzele

V-ati intrebat vreodata cine a inventat jaluzelele? Cine a realizat pentru prima data acest sistem care protejeaza incaperile de lumina solara prea puternica? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine a inventat jaluzelele si cand au aparut acestea?

Jaluzelele sunt un tip de obloane pentru ferestre care protejeaza camerele unei case sau inceperile unei cladiri de lumina prea puternica din exterior si respinge caldura inapoi, oferind astfel un mediu placut cu o temperatura si lumina dupa placul fiecaruia. Jaluzelele vin in diferite forme si folosesc diferite sisteme de control. Jaluzelele obisnuite sunt realizate din mai multe lamele amplasate pe verticala si orizontala, pot fi realizate din lemn, diferite tipuri de materiale sintetice, plastic sau metal si sunt tinute impreuna prin sfori care trec prin lamele. Pot fi ajustate manual sau automat prin rotirea lamelelor in pozitie inchisa sau deschisa. Exista si jaluzele care folosesc o singura bucata de material in loc de lamele.

Istoria jaluzelelor

Inca de pe vremea Egiptului Antic au fost folosite jaluzele pentru a reduce caldura provenita de la soare. Faraonii aveau astfel de jaluzele realizate din stuf. Cele mai comune jaluzele au fost obloanele intregi realizate din lemn, iar in secolul al XIX-lea, cele mai ieftine erau cele realizate in casa, din material si se rulau.

Inainte de a aparea jaluzelele moderne au fost inventate jaluzelele reflectoare care aveau lamele orizontale si erau folosite pentru a permite lumina si aerul sa intre, dar pentru a nu lasa ploaia, razele solare directe si zgomotul sa patrunda. Aceste jaluzele isi au originea in Evul Mediu unde erau amplasate pe acoperisul cladirilor acolo unde se aflau bucatariile pentru a permite ventilatia aerului in timp ce protejau de ploaie si vant. Si astazi mai exista jaluzele reflectoare realizate din aluminiu, lemn sau sticla si pot fi operate cu ajutorul unui levier, a scripetilor sau prin mijloace motorizate.

Cele mai comune jaluzele sunt cele cu lamele orizontale (jaluzele venetiene) din metal sau vinil, conectate prin sfori intr-un mod in care pot fi rotite pentru a permite lumina sa treaca printre ele, pot fi rotite pana la aproximativ 180 de grade pentru a opri patrunderea luminii sau pot fi ridicate pentru a lasa intregul geam liber. Brevete pentru asemenea jaluzele au fost acordate in Anglia lui Gowin Knight in 1760 si lui Edward Beran pe 11 decembrie 1769, dar au fost cunoscute in Franta cu mult inainte. La sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, jaluzelele orizontale venetiene au fost adoptate la scara larga in cladirile de birouri pentru a controla lumina si ventilatia. Una din cele mai mari comenzi pentru jaluzele a fost data celor de la “Burlington Venetian Blind Co.” pentru a realiza jaluzele pentru geamurile Cladirii Empire State din New York.

Jaluzele mici de tip venetian au fost dezvoltate in anul 1794 si au fost folosite pentru a inlocui obloanele sau draperiile. “Mini”-jaluzelele sunt realizate in general din aluminiu, iar lamelele au latimi de 15 mm sau 25 mm. Se deschid si se inchid cu ajutorul unei tije rotative sau prin actionarea unei sfori, iar ridicarea si coborarea acestora dse face prin tragerea altei sfori. In anii 1840, lamelele erau tinute impreuna cu ajutorul unor sfori mai late in locul sforilor, probabil pentru a impiedica lumina sa intre prin gaurile lamelelor si la fel ca si astazi, erau in diferite culori. In anul 1946, Henry Sonnenberg si Joe Hunter au dezvoltat tehnologia si echipamentul necesare pentru productia lamelelor din aluminiu usor. In 1966 a fost inventat un nou sistem de scripeti care a permis o imbunatatire majora in mecanismul de control. Odata cu trecerea timpului jaluzelele cu lamele inguste au devenit tot mai comune deoarece erau mai usor de curatat, reduceau reflexia luminii in diferite pozitii, iar aspectul lor era placut de multe persoane. Pana in anul 1979, lamelele de 25 mm au devenit foarte populare.

Spre deosebire de jaluzelele orizontale, cele verticale sunt mai putin predispuse la colectarea prafului datorita faptului ca lamelele stau pe verticala. Deoarece se trag spre laterale in loc sa se ridice, sunt folosite mai mult pentru usi si geamuri care se gliseaza in lateral. In general este necesara mai putina forta si pot fi operate mai rapid.

In zilele noastre putem gasi jaluzele, verticale sau orizontal, aproape in fiecare casa. Si-au dovedit calitatile si si-au castigat popularitatea de-a lungul anilor.

Acum ati aflat cine a inventat jaluzelele si cand au aparut acestea. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.