Cine a inventat fibra optica?

Cine a inventat fibra optica?

Cine a inventat fibra optica

Cine a inventat fibra opticaTehnologia moderna aduce tot mai multe imbunatatiri, de la metode de verificare si inventariere a produselor, pana la noi moduri de economisire a resurselor planetei si folosirea unor noi cai de a produce energie. Pentru ca tehnologia moderna sa poata evolua este nevoie de o metoda de transmitere a informatiei mai rapida si posibilitatea de a trimite o cantitate de informatii mai mare. Primul pas a fost internetul, urmand ca imbunatatirile sa se faca la partile componente necesare transmisiei, adica la cabluri. De aceea cablurile folosite pentru internet au devenit tot mai performante, astfel ajungandu-se la fibra optica. Dar v-ati intrebat cine a inventat fibra optica? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul fibrei optice si cum circula informatia cu ajutorul ei.

Fibra optica este o fibra flexibila, transparenta, realizata din fibra de sticla sau plastic de inalta calitate, cu o grosime putin mai mare decat un fir de par. Fibra optica transporta lumina de-a lungul ei, fiind folosite pe o scara larga in domeniul telecomunicatiilor, unde permit latimi de banda mai mari si transmisii pe distante mult mai lungi decat alte medii de comunicatie. Semnalul transmis de fibra optica are pierderi mai mici decat cablurile metalice, iar fibra fiind imuna la interferentele electromagnetice, este mult mai utilizata in locul cablurilor metalice.

Lumina este dirijata prin miezul fibrei optice cu ajutorul fenomenului optic de reflexie interna totala, astfel fibra dobandind un comportament de ghid de unda. Exista fibre multimodale (MMF), care suporta mai multe cai de propagare a luminii si fibre monomodale (SMF), care suporta un singur mod de propagare. Fibrele multimodale sunt utilizate pentru comunicatii pe distante scurte si in aplicatii in care trebuie transferata mai multa putere, iar fibrele optice monomodale sunt utilizate pentru distante de peste 550 de metri. Unele fibre optice sunt special proiectate pentru a fi utilizate in alte aplicatii precum senzori sau laseri.

Desi omniprezenta in lumea moderna, fibra optica este o tehnologie simpla si relativ veche. La inceputul anilor 1840, la Paris, Daniel Colladon si Jacques Babinet au demonstrat pentru prima data ghidarea luminii prin reflexii repetate, principiul ce sta la baza fibrei optice. In secolul al XX-lea au aparut aplicatii practice cum ar fi iluminarea de aproape instomatologie, iar in anii 1920 Clarence Hansell si John Logie Baird au demonstrat transmisia imaginii prin tuburi. Fizicianul Narinder Singh Kapany este cel care a facut experimente ce au condus la inventarea fibrei optice, in anul 1952.

In 1965 Charles K.Kao si George A.Hockham au fost cei care au promovat ideea ca atenuarea in fibra optica poate fi redusa sub pragul de 20 decibeli pe kilometru, astfel permitand fibrelor optice sa fie folosite ca mediu practic in telecomunicatii. Aceasta descoperire i-a adus lui Kao Premiul Nobel pentru Fizica in anul 2009.

Atenuarea din fibrele optice moderne este cu mult mai mica decat in cablurile electrice de cupru, astfel transmiterea informatiei se poate face pe distante mult mai mari, ajungand la conexiuni de fibra optica cu distante intre repetoare de 70-150 km. S-a ajuns la cazul in care s-a eliminat total necesitatea repetoarelor si, implicit, la reducerea costurilor sistemelor de comunicatii cu ajutorul unui amplificator de fibra optica dopata cu erubiu.

Studiile in domeniul cristalelor fotonice din anul 1991, au dus la dezvoltarea fibrei optice cu cristal fotonic, care ghideaza lumina prin fenomenul de difractie intr-o structura periodica si nu prin relfexie interna totala. In 2000 a fost lansata prima fibra din cristal fotonic. Aceasta poate fi proiectata sa transfere o putere mult mai mare decat fibra conventionala.

Telecomunicatiile, medicina si stiinta folosesc fibra optica pentru foarte multe aplicatii, in zilele noastre, fibra optica fiind o tehnologie moderna omniprezenta. Acum stiti cine a inventat fibra optica si ce importanta are in lumea moderna. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.