Cine a inventat codul de bare?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat codul de bare? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul coudului de bare si cat de mult ne ajuta codul de bare in comert.
Codul de bare este o reprezentare codificata de date, care este citita pe cale optica. Codurile de bare se citesc cu ajutorul unor scanere speciale. Acestea masoara reflexia luminii, interpreteaza codurile drept cifre si litere si trimit imformatia decodificata calculatorului sau altui dispozitiv de getionare a datelor. Desi se folosesc in mai multe domenii, codurile de bare au devenit foarte populare in domeniul industrial.
Un grup de studenti in frunte cu Wallace Flint demareaza un proiect indraznet in anul 1932. Acestia anexeaza produselor anumite puncte de reper din cataloagele de produse si le centralizeaza intr-o baza de date.
Absolvent al “Institutului de Tehnologie Drexel” din Philadelphia, Bernard Silver primeste o cerere pentru dezvoltarea unui sistem automat de identificare a produselor. Silver il ia ca partener de proiect, pe prietenul sau Norman Joseph Woodland, un profesor la institutul Drexel. Cei doi reusesc sa creeze un sistem de codificare format dintr-o serie de spirale. Modelul era format din patru linii albe pe un fundal inchis, prima linie fiind de control, iar celelalte trei erau fixate la distante variate fata de prima linie. Astfel resusesc cei doi sa identifice, prin cod, sapte produse diferite. Woodland si Silver isi breveteaza inventia pe data de 7 octombrie 1952, iar acest model de cod de bare incepe sa fie folosit ca model general de identificare a produselor.
Bernard Silver se stinge din viata in anul 1962, la o varsta de numai 38 de ani, inainte de a putea sa-si vada inventia utilizata in comert. Woodland primeste “Medalia nationala a tehnologiei” din parte presedintelui SUA George W. Bush, in anul 1992.
Codul de bare a inceput sa fie folosit in comret in 1967, cand se instaleaza primul cititor de coduri de bare intr-un magazin din Cincinnati. Cititorul a fost folosit doar pentru evidenta si un inventar mult mai rapid al produselor. Codurile n erau imprimate direct pe ambalaje, ci pe etichete, iar angajatii magazinului le lipeau pe produse. Acest sistem a fost foarte repede adoptat de toti producatorii si distribuitorii de produse.
In 1969 “Asociatia Nationala a Lanturilor Alimentare” din SUA a cerut companiei Logicon dezvoltarea unui sistem pentru industria codurilor de bare. In 1970, Logicon vine cu rezultatul: UGPIC (Universal Grocery Products Identification Code – Codul de Identificare Universal al Produselor Alimentare). SUA a adoptat in anul 1973 simbologia UPC (Universal Product Code) pentru identificarea produselor, implementat de compania IBM si dezvoltat de George Laurer.
Primul scaner UPC realizat de NCR Corporation (National Cash Register) a fost instalat intr-un supermarket din Troy, Ohio. La 26 iunie 1974 a fost scanat si inregistrat primul produs cu cod de bare. Astazi, produsul scanat – un pachet de guma de mestecat Wrigley, este expus la Muzeul National Smithsonian.
In zilele noastre codul de bare este de mare ajutor in cazul furturilor de magazine. Aparatele de la iesirile din magazine scaneaza clientii pentru eventualele produse furate din magazine. Codurile de bare nu se folosesc doar in comert, ci si in alte domenii unde este nevoie de inventariere, identificare si evidenta produselor si de ce nu a persoanelor.
Acum ati aflat cine a inventat codul de bare si de ce este atat de folositor. Speram ca acest vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts