Cine a inventat ecranul LCD ?

Cine a inventat ecranul LCD ?

Ecran LCD - MP3 Player
Ecran LCD - MP3 Player

Ecran LCD – MP3 Player

Avansarile in tehnologie au facut ca noile aparate electrocasnice sa devina tot mai inteligente, mai eficiente si mai populare. La fel s-a intamplat si in cazul ecranului LCD care a devenit una din cele mai importante inventii ale lumii moderne. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat ecranul LCD? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul ecranului LCD si de ce a devenit o inventie atat de populara.

Ecranul LCD (Liquid Crystal Display) sau ecranul cu cristale lichide este un ecran vizual electronic plat care foloseste proprietatile de modulare a luminii ale cristalelor lichide. Cristalele lichide nu emit lumina direct. Ecranele LCD sunt realizate pentru a afisa imagini arbitrare (asemenea ecranelor de computere) sau imagini fixe care pot fi afisate sau ascunse, precum cuvinte prestabilite sau numere. Ecranele folosesc aceeasi tehnologie de baza exceptand faptul ca imaginile arbitrare sunt realizate dintr-un numar foarte mare de mici pixeli, spre deosebire de celelalte ecrane care contin elemente mai mari.

Istoria ecranului LCD

In anul 1888 Friedrich Reinitzer a descoperit natura cristalina lichida a colesterolului extrasa din morcovi si a publicat aceasta descoperire la intalnirea Societatii de Chimie de la Viena din data de 3 mai 1888. Mai tarziu, in anul 1904, Otto Lehmann si-a publicat lucrarea “Flüssige Kristalle” (Cristale Lichide), iar in anul 1911 Charles Mauguin a experimentat pentru prima data cu cristale lichide inchise intre placi in straturi subtiri.

Georges Friedel a descris, in 1922, structura si proprietatile cristalelor lichide si le-a clasificat in trei tipuri: nematice, smectice si colesterice. In 1927, Vsevolod Frederiks a conceput valva de lumina comutata electric, numita “tranzitia Freedericksz”, efectul esential al tehnologiei LCD, iar in anul 1936 compania “Marconi Wireless Telegraph” a patentat prima aplicatie practica a acestei tehnologii, “Valva de lumina cu cristale lichide”.

In anul 1962 a fost publicata prima lucrare importanta scrisa in limba engleza pe tema “Structura moleculara si proprietatile cristalelor lichide” realizata de catre Dr. George W. Gray. In acelasi an Richard Williams de la “RCA” a descoperit ca cristalele lichide aveau caracteristici electro-optice interesante si a realizat un efect electro-optic prin generarea unor modele de benzi intr-un strat subtire de material cu cristale lichide prin aplicarea unui voltaj. Acest efect este bazat pe o instabilitate electro-hidrodinamica care formeaza in interiorul cristalelor lichide ceea ce astazi se numesc “domenii Williams”.

George H. Heilmeier a realizat, in anul 1964 pe cand lucra in laboratoarele “RCA” la efectul descoperit de Williams, schimbarea culorilor prin realinierea colorantilor dicroici indusi de camp intr-un cristal lichid orientat homeotropic. Problemele practice ale acestui nou efect electro-optic l-au impins pe Heilmeier sa continue sa lucreze la efectele de dispersie din cristalele lichide si, intr-un final, sa realizeze primul ecran cu cristale lichide operational bazat pe ceea ce el a numit “modul de dispersie dinamica (DSM)”. Ecranele DSM puteau fi operate in mod transmisiv si reflectiv, dar necesitau un flux considerabil de curent. Heilmeier a fost introdus in Panoul de Onoare National al Inventatorilor si a fost creditat pentru inventia ecranului LCD.

Primul ecran cu cristale lichide cu matrice activa a fost produs in SUA in anul 1972 de catre echipa lui Peter Brody la Westinghouse, Pittsburgh, Pennsylvania, iar in 1983 cercetatorii de la “Brown, Boveri & Cie” din Elvetia au inventat structura nematica super-twisted (super-rasucita) pentru matricea pasiva adresata ecranelor LCD.

In anii 1990 tehnologia a continuat sa se dezvolte, iar in 1996 cei de la “Samsung” au dezvoltat o tehnica optica de modelare care permite realizarea ecranelor LCD multi-domain (cu mai multe domenii).

Ecranele LCD sunt folosite intr-o gama larga de aplicatii inclusiv la monitoare de computere, panouri instrumentale, ecrane din cabinele de pilotaj ale aeronavelor, ceasuri, calculatoare, telefoane etc. In anul 2007 televizoarele LCD au depasit pentru prima data vanzarile televizoarelor cu tub catodic, iar astazi le-a inclocuit aproape in totalitate.

Acum ati aflat cine a inventat ecranul LCD si cum au evoluat cercetarile la aceasta inventie pentru a deveni o aplicatie atat de populara. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.