Cine a inventat placa de baza?

Cine a inventat placa de baza?

Cine a inventat placa de baza
Cine a inventat placa de baza

Placa de baza (en. motherboard )

Cunoastem ca “creierul” unui calculator este microprocesorul, dar si acesta este amplasat pe o placa de circuite integrate numita placa de baza. V-ati intrebat vreodata cine a inventat placa de baza? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul placii de baza si care este povestea acestei inventii.

Placa de baza (numita si placa “mama”, placa de sistem sau placa logica) este placa principala de circuite imprimate care se gaseste in computere si alte sisteme extensibile. Aceasta detine multe din componentele electronice cruciale ale sistemului precum unitatea centrala de procesare sau memoria si furnizeaza conectori pentru alte periferice. Spre deosebire de placa backplane, placa de baza contine subsisteme importante precum procesorul si alte componente. Placa de baza se refera in special la o placa de circuite imprimate cu capabilitate de expansiune si dupa cum sugereaza numele, aceasta placa este “mama” tuturor componentelor atasate ei, care de multe ori include placi audio, placi video, placi de retea, unitati de stocare etc.

Istoria placii de baza

Inainte de inventarea microprocesorului, un computer digital era format din multiple placi de circuite imprimate intr-o cutie pentru placi cu componente conectate de un backplane, un set de prize interconectate. In proiectele foarte vechi cablurile erau conexiuni discrete intre pinii card-ului conector, dar placile de circuite imprimate au devenit rapid o practica standard. Unitatea Centrala de Procesare, memoria si perifericele erau adapostite pe placi de circuite imprimate individuale, care erau conectate la placa backplane.

La sfarsiul anilor 1980 si in anii 1990 a devenit mai economic sa fie mutate un numar tot mai mare de functii periferice pe placa de baza. La sfarsitul anilor 1980, placile de baza ale computerelor personaleau inceput sa includa circuite integrate unice (numite si chip-uri Super I/O) capabile sa suporte un set de periferice la viteze mici: tastatura, mouse, unitate floppy disk, porturi seriale si porturi paralele. Pana la sfarsitul anilor 1990 mai multe placi de baza ale computerelor personale suportau o gama intreaga de functii audio, video, de stocare si de retea fara a fi nevoie pentru alte card-uri de expansiune. Sisteme mai performante pentru gaming 3D si grafica pe computer de obicei retinea doar placa grafica drept o componenta separata.

Cele mai populare computere precum “Apple II” si “IBM PC” au publicat diagrame schematice si alte documentatii care permiteau ingineria inversa rapida si inlocuirea placilor de baza de catre parti terte. In mod normal intentionate pentru construirea de noi computere compatibile cu exemplarele, multe placi de baza ofereau performante aditionale sau alte caracteristici si erau folosite pentru a imbunatati echipamentul original al producatorului.

Placa de baza este o componenta importanta, daca nu cea mai importanta dintr-un dispozitiv electronic de calcul si acest lucru o face si o inventie foarte importanta. Fara aceasta lucrurile ar fi stat altfel, iar lumea cum o cunoastem astazi nu exista si poate inca ne chinuiam sa avansam in tehnologie.

Acum ati aflat cine a inventat placa de baza si de ce este o inventie atat de importanta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.