Cine a inventat eBay?

Cine a inventat eBay?

Cine a inventat eBay
Cine a inventat eBay

Compania eBay

V-ati intrebat vreodata cine a inventat eBay? Cine a venit cu ideea de a crea o platforma online pentru licitatii? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul eBay si cum a crescut dintr-un website intr-o multinationala foarte cunoscuta.

“eBay Inc.” (stilizat “ebay”) este o corporatie multinationala americana cu sediul in San Jose, California. Compania se ocupa cu realizarea legaturilor cosumator-consumator pe internet prin intermediul website-ului eBay.com, un magazin virtual destinat licitatilor online in care persoane si companii din intreaga lume cumpara si vand o varietate larga de produse si servicii.

Istoria eBay

Pe data de 3 septembrie 1995 a fost lansata pagina web “AuctionWeb” ca parte a unui site personal mai mare. Fondatorul sau este un programator pe nume Pierre Omidyar. Unul din primele obiecte vandute pe AuctionWeb a fost un aratator cu laser defect, vandut pe suma de 14.83 dolari. Uimit, Omidyar l-a contactat pe castigatorul licitatiei si l-a intrebat daca a inteles ca aratatorul este defect, iar raspunsul cumparatorului a fost un mail in care explica faptul ca el este un colectionar de aratatoare laser defecte.

Se pare ca pentru Omidyar, eBay a fost doar un hobby pana in momentul in care furnizorul de servicii de internet l-a informat ca va trebui sa-si mareasca pachetul de servicii din pricina traficului mare pe website. Pretul rezultat (de la 30 dolari / luna la 250 de dolari / luna) l-a obligat pe fondator sa inceapa sa-i taxeze pe cei care foloseau eBay, dar aceasta veste nu a fost intampinata cu animozitate. De fapt, a dus la angajarea lui Chris Agarpao, primul angajat de la eBay, care se ocupa cu manipularea cecurilor de plata primite.

La inceputul anului 1996 a fost angajat primul presedinte al companiei, Jeffrey Skoll. In noiembrie 1996, eBay a intrat in primul acord de licentiere, cu o companie numita “Electronic Travel Auction”, pentru a folosi tehnologia “SmartMarket” pentru a vinde bilete de avion si alte produse de turism. Cresterea a fost fenomenala, in ianuarie 1997 site-ul gazduind 2 000 000 de licitatii, comparativ cu 250 000 per total in anul precedent.

In septembrie 1997 compania isi schimba oficial numele din “AuctionWeb” in “eBay”. La inceput, site-ul apartinea firmei de consultatii a lui Omidyar, “Echo Bay Tehnology Group”. Omidyar a incercat sa inregistreze domeniul cu numele “echobay.com”, dar a aflat ca numele este luat de “Echo Bay Mines”, o companie miniera de aur, astfel ales varianta mai scurta, “eBay.com”. In acelasi an, compania a primit o finantare de 6.7 milioane de dolari de la firma de capital de risc “Benchmark Capital”.

Meg Whitman a fost angajata in martie 1998 ca presedinte si director executiv eBay. La acea vreme, compania avea 30 de angajati, o jumatate de milion de utilizatori si venituri de 4.7 milioane de dolari. Pe 21 septembrie 1998, eBay a devenit o companie publica, iar Omidyar si Skoll au devenit instant miliardari. Preturile tinta de 18 dolari / actiune au fost complet ignorate si au ajuns la 53.50 dolari in prima zi pe bursa.

Cum compania a extins categoriile de produse de la obiecte de colectie la aproape orice produs ce putea fi vandut, afacerea a crescut rapid. In Februarie 2002,compania a achizitionat “iBazar”, un site web european fondat in 1998, similar cu eBay, iar pe 14 octombrie 2002 a achizitonat “PayPal”.

La inceputul anului 2008, compania s-a extins in intreaga lume, avea sute de milioane de utilizatori inregistrati, peste 15 000 de angajati si venituri de aproape 7.7 miliarde de dolari. Dupa aproape zece ani la eBay, Meg Whitman a decis sa intre in afaceri. Pe 23 ianuarie 2008, compania a anuntat ca Whitman se va retrage din functie pe 31 martie 2008 si John Donahoe ii va lua locul de presedinte si director executiv. Whitman a ramas in consiliul administrativ si a continuat sa-l sfatuiasca pe Donahoe pe parcursul anului 2008. La sfarsitul anului 2009, eBay reuseste sa incheie vanzarea Skype pentru suma de 2.75 miliarde de dolari, dar in continuare detine 30% din actiunile companiei.

Pe langa obiectele si serviciile scoase la licitatie pe site, compania a introdus optiunea de cumparare instanta, popularitatea companiei crescand si mai mult dupa aceasta implementare.

Fie ca avem nevoie de obiecte noi sau second-hand, fie ca dorim sa licitam pentru anumite obiecte de colectie sau servicii, sau pur si simplu dorim sa ne cumparam ceva interesant, eBay este locul unde putem gasi toate acestea, totul la cateva click-uri distanta.

Acum ati aflat cine a inventat eBay si ce evolutie a avut de-a lungul anilor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.