Cine a inventat Apple?

Cine a inventat Apple?

Cine a inventat Apple

Cine a inventat AppleV-ati intrebat vreodata cine a inventat Apple? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul Apple si cum a devenit compania una din cele mai puternice si mai importante multinationale din lume.

Apple Inc. este o corporatie multinationala americana cu sediul in Cupertino California, ce se ocupa cu design-ul, dezvoltarea si vanzarea electronicelor, calculatoarelor personale si programele pentru acestea. Compania este cel mai bine cunoscuta pentru linia de computere Macintosh si are o reputatie de inovatie in industria de inalta tehnologie.

Compania a avut la baza mai multi fondatori care si-au lasat amprenta, fie prin design, fie prin ideile de promovare, fie prin sprijinul financiar. La inceputul drumului, Steve Jobs l-a convins pe Steve Wozniak sa construiasca un computer personal pe care sa-l vanda consumatorilor. “Cei doi Steve”, Jobs si Wozniak, au pus bazele unei mici companii de computere intr-un garaj inchiriat din Paul Alto, California. Acest garaj a fost, de fapt, puntcul de plecare a ceea ce urma sa devina “Silicon Valley”, zona sediilor celor mai mari companii cu profil tehnologic din lume.

Jobs il cunostea pe patronul unui magazin de calculatoare, Paul Terrell si i-a facut o oferta de a-i vinde primele calculatoare create de Wozniak. Terrell a fost de acord sa-i cumpere aparatura cu 500 de dolari pe bucata. In 1976 apare primul calculator personal – Apple I, iar pe 1 aprilie ia nastere compania Apple. Fondatorii companiei au Jobs, Wozniak si Ronald Wayne. Incorporarea companiei s-a produs in pe 3 ianuarie 1977, fara Wayne, care le-a vandut actiunile “celor doi Steve” pentur suma de 800 de dolari. Mike Markula este omul care a finantat compania cu 250 000 de dolari, crezand in potentialul companiei.

La 16 aprilie 1977, compania lanseaza noul Apple II, iar in mai 1980 apare si Apple III. In 1983 a fost vandut primul computer personal pentru pubilc cu o interfata garfica, Apple Lisa, dar a fost un esec datorita pretului ridicat si a numarului limitat de aplicatii. In anul 1984, Apple lanseaza Macintosh, considerat un eveniment crucial pentru succesul companiei.

In anul 1998, compania lanseaza iMac, un computer all-in-one (toate intr-unul), avand design-ul unui monitor, dar cu toate componentele si functiile incluse in el. Dupa anul 2000, Apple a revenit la profit cu aparaturi inovative si accesibile tuturor. In 2001 apare iPod-ul, o mare reusita pe piata playere-lor portabile. Anul 2007 este, poate cel mai semnificativ an al companiei. Este anul in care a fost lansat smartphone-ul iPhone, un mare succes al companiei.

In 2011, Apple a depasit Nokia la productia de smartphone-uri ca volum. Din 30 septembrie 2013, Apple a intrecut Coca-Cola si a devenit cel mai valoros brand din lume. In momentul de fata, Apple Inc. este a doua companie tehnologic-informationala din lume dupa Samsung Electronics, cu venituri de peste 170 de miliarde de dolari.

Din mai 2013, compania detine 408 magazine de reprezentata in 14 tari, pe langa magazinele online Apple Store si iTunes Store, ultimul fiind cel mai mare ravanzator de muzica din lume.

Acum ati aflat cine a inventat Apple si cum a devenit una din cele mai reprezentative companii din lume. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.