Cine a inventat Puma?

Cine a inventat Puma?

Cine a inventat Puma
Cine a inventat Puma

Compania Puma

Puma SE este o companie multinationala germana ce fabrica pantofi sport, asemenea si echipament sportiv, cu sediul in Herzogenaurach, Bavaria, Germania. Compania are sediul in acelasi cu oras ca si o alta companie adversa si anume “Adidas„.

Istoria Puma

Christoph von Wlihelm Dassler era un simplu muncitor la o fabrica de pantofi, iar sotia lui, Pauline, conducea o mica curatatorie in orasul Herzogenarauch. Dupa terminarea scolii, fiul lor, Rudolf Dassler (Rudi), a inceput sa lucreze si el la fabrica de pantofi alaturi de tatal sau. A pornit Primul Razboi Mondial, iar Rudolf s-a inrolat in armata si a plecat pe front. Dupa intoarcerea sa din razboi Rudi a acceptat un loc de munca la o fabrica de portelan, iar ulterior a intrat intr-o afacere in vanzari de pielarie en-gros in Nurnberg.

Rudolf Dassler - Puma

Rudolf Dassler

Rudolf s-a intors in Herzogenarauch in anul 1924 pentru a se alatura fratelui sau, Adolf, la noua sa fabrica de pantofi. Cei doi au numit afacerea “Fabrica de Pantofi a Fratilor Dassler (Gebruder Dassler Schuhfabrik)” si au inceput productia in curatatoria mamei lor. La acea vreme electricitatea avea probleme, iar cei doierau nevoiti sa foloseasca forta fizica, mai exact sa pedaleze la o bicicleta stationara, pentru a pune in functiune echipamentul.

In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cei doi frati s-au inscris in Partidul Nazist, dar Rudolf a fost mai apropiat de partid. O ruptura s-a produs intre cei doi frati in timpul unui bombardament al trupelor aliate in anul 1943. Adolf si sotia sa au intrat intr-un adapost unde se afla Rudolf impreuna cu familia si a exclamat “Iar au venit nenorocitii astia”, referindu-se la avioanele de razboi ale aliatilor, dar Rudolf a fost convins ca se referea la el. Cand Rudolf a fost capturat de catre soldatii americani si acuzat ca face parte din Waffen SS, a fost convins ca Adolf l-a turnat.

Cei doi frati au pornit pe cai separate in anul 1948. Rudolf s-a mutat pe celalat mal al Raului Aurach unde si-a pus bazele noii sale companii. Adolf a fondat noua sa companie de echipamente sportive numita “Adidas” (ADI DAssler), iar Rudolf a ales sa-si denumeasca compania “Ruda” (RUdolf DAssler), ulterior redenumind compania in “Puma Schuhfabrik Rudolf Dassler”.

Puma si Adidas au pronit o adevarata rivalitate in oras. Pana si cele doua echipe de fotbal erau impartie, “ASV Herzogenarauch” sustineau Adidas, iar “1 FC Herzogenarauch” aprobau Puma. Cei doi frati nu au mai cazut la pace, pana si in cimitirul in care sunt ingropati, mormintele lor se afla la o mare distanta unul fata de celalalt.

In 1948, la primul meci de fotbal de dupa Al Doilea Razboi Mondial, multi membrii ai echipei nationale de fotbal a Germaniei de Vest au purtat ghete Puma, inclusiv marcatorul primului gol postbelic al Germaniei de Vest, Herbert Burdenski. Patru ani mai tarziu, la Jocurile Olimpice din 1952, atletul Josy Bathel din Luxemburg, care a purtat o pereche de pantofi Puma in timpul cursei de 1500m, a castigat medalia de aur, prima medalie de aur pentru Puma.

Puma a realizat multe ghete de fotbal si a sponsorizat multi fotbalisti printre care Pele, Eusebio, Diego Maradona, Thierry Henry, Sergio Aguero, Cesc Fabregas, Mario Balotelli si Gianluigi Buffon. Puma este sponsorul atletului jamaican Usain Bolt, multiplul campion mondial si olimpic.

Compania Puma a devenit una din cele mai cunoscute si mai importante producatoare de echipamente sportive din lume si continua sa demonstreze acest lucru prin noile produse pe care le prezinta an de an.

Acum ati aflat cine a inventat Puma si ce poveste interesanta se afla in spatele acestei companii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.