Cine a inventat Twitter?

Cine a inventat Twitter?

Cine a inventat Twitter
Cine a inventat Twitter

Compania Twitter

V-ati intrebat vreodata cine a inventat Twitter? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul Twitter si ce poveste se afla in spatele acestui program de socializare.

Twitter este un serviciu de socializare si microblogging pe internet care permite utilizatorilor sa trimita si sa citeasca mesaje text scurte, nu mai lungi de 140 de caractere, numite “tweet-uri”. Utilizatorii inregistrati pot citi si trimite tweet-uri, in timp ce utilizatorii neinregistrati nu pot decat sa le citeasca. Twitter poate fi accesat cu ajutorul interfetei de website, prin SMS, sau prin aplicatiile dispozitivelor mobile.

Istoria Twitter incepe cu o zi indelungata de gandire pe care membrii consiliului de la compania “Odeo” au avut-o. Jack Dorsey, pe atunci student la Universitatea din New York, a introdus ideea ca un individ sa comunice cu un mic grup prin intermediul unui serviciu SMS. Numele proiectului original pentru serviciu a fost “twttr”, o ideea pe care Evan Williams a atribuit-o lui Noah Glass, inspirandu-se de la “Flickr” si de la codurile americane de SMS de cinci litere. Dezvoltatorii au luat in considerare numarul “10958” drept un cod scurt, dar l-au schimbat in “40404” pentru a putea fi retinut mai usor.

Munca la proiect a inceput pe data de 21 martie 2006, cand Dorsey a trimis primul mesaj la ora 9:50 PM (PST). Primul prototip Twitter, dezvoltat de Dorsey si de antreprenorul Florian Weber, a fost folosit ca un servciu intern pentru angajatii “Odeo”, iar versiunea integrala a fost introdusa publicului pe 15 iulie 2006.

In octombrie 2006, Biz Stone, Evan Williams, Dorsey si alti membrii de la “Odeo” au format Corporatia “Obvious” si au achizitionat “Odeo” impreuna cu toate bunurile sale, inclusiv Odeo.com si Twitter.com, iar in aprilie 2007, Twitter s-a desprins ca o companie de sine statatoare.

Compania a cunoscut o crestere rapida. In 2007 avea 400 000 de tweet-uri pe trimestru, iar in 2008 a crescut pana la 100 de milioane de tweet-uri pe trimestru. In februarie 2010, utilizatorii Twitter trimiteau 50 de milioane de tweet-uri zilnic, iar in luna iunie a aceluiasi an, erau postate in jur de 65 de milioane de tweet-uri zilnic. In martie 2011, Twiter a atins impresionantul numar de 140 de milioane de tweet-uri pe zi.

Pe 11 aprilie 2010, Twitter a achizitionat dezvoltatorul de aplicatii “Atebits”, care au realizat aplicatia “Tweetie” pentru Mac si iPhone. Acum aplicatia redenumita”Twitter”este distribuita gratuit pentru iPhone, iPad si Mac.

Noua pagina web Twitter a fost testata pe 5 aprilie 2011, dar din cauza unor mici defectiuni, noua pagina nu a fost introdusa pana pe 20 aprilie. Pe 21 martie 2012, Twitter si-a sarbatorit al saselea an pe piata si a anuntat ca are 140 de milioane de utilizatori care posteaza 340 de milioane de tweet-uri zilnic.

7 noiembrie 2013 a fost prima zi a companiei pe Piata de Valori din New York, care s-a incheiat cu un capital de piata de 24.46 miliarde de dolari. Pe 13 decembrie 2013, Twitter avea un capital de piata de 32.76 miliarde de dolari.

Un program de socializare foarte popular si, totodata, o companie de succes care, printr-o idee a unui student, Twitter a devenit o adevarata forta in lumea socializarii pe internet.

Acum ati aflat cine a inventat Twitter si cat de mult a crescut in popularitate intr-un timp atat de scurt. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.